długi po zmarłej teściowej

• Autor wątku Autor wątku patryk990e
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patryk990e

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Okazało się ze moja nieżyjąca ponad 2 lata teściowa nie płaciła rachunków za telefon z TP, otrzymałem przedsądowe wezwanie do zapłaty na sporą kwotę plus odsetki. Czy mogę w jakiś sposób ten dług odwołać lub zmniejszyć? Czy umowa z operatorem telekomunikacyjnym może zawierać jakiś rodzaj ubezpieczenia od śmierci?

Pozdrawiam.

no to sprawdź w tym wezwaniu za jakie konkretnie miesiące i lata są te rachunki. Starsze niż trzyletnie podlegają przedawnieniu jeżeli podniesiesz taki zarzut, gdyż jest to dług związany w działalnością gospodarczą TP. Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 7 maja 2009 r. stwierdził, że roszczenia z umowy o świadczenie usług telefonicznych przedawniają się po trzech latach (na podstawie art. 118 K.c.).

do drugie dlaczego Ty dostałeś wezwanie - jesteś spadkobiercą?

Wezwanie przyszło na adres zmarłej teściowej i jest zaadresowane również na nią. Ja jestem mężem jej córki, ale staram się tą sprawę wyjaśnić. Długi już są przejęte przez firmę windykacyjną wiec jeśli te rachunki są sprzed 3 lat to może uda się to umorzyć ...

nie byłem nigdy abonentem TP i nie wiem co jest w umowach z nimi i moim zdaniem umowa powinna się rozwiązywać po śmierci abonenta. i rachunki za okresy po śmierci powinny iść do kosza. ale pewien nie jestem

co do firm windykacyjnych to pamiętaj, że oni dostają kasę od ściągniętej należności. nie mają żadnych uprawnień windykacyjnych poza możliwością ładnego poproszenia Ciebie o spłacenie kasy. te firmy bazują na nieznajomości prawa zwykłych ludzi. najlepiej ich olać pod warunkiem że ma się pewność, że dług jest starszy niż 3 lata.

Powrót