M
mountagasia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam!
Po śmierci mojego brata (4 miesiące temu) dowiedzieliśmy się, że pozostawił po sobie jedynie długi. Nie miał żadnego majątku im plus. Osoby, które miały pierwszeństwo dziedziczenia (żona i córka) odrzuciły spadek. Kolejnymi osobami jak przypuszczam są moi rodzice. I teraz zaczynają się problemy, bo wiem, że jeśli zaczęlibyśmy odrzucać spadek, musiałaby to zrobić zapewne cała rodzina po kolei...
Wiem o opcji przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
1. Czy jeśli moja mama to zrobi, to czy zostanie obarczona długami swojego syna? Czy wierzyciele będą domagali się spłaty długów właśnie od niej?
I co ze spisaniem inwentarza? Jak komornik oblicza swoje wynagrodzenie?
Nie wiemy ile tego długu było, ponieważ brat to ukrył...
Prosiłabym o odpowiedź i dziękuję za poświęcony czas.
Po śmierci mojego brata (4 miesiące temu) dowiedzieliśmy się, że pozostawił po sobie jedynie długi. Nie miał żadnego majątku im plus. Osoby, które miały pierwszeństwo dziedziczenia (żona i córka) odrzuciły spadek. Kolejnymi osobami jak przypuszczam są moi rodzice. I teraz zaczynają się problemy, bo wiem, że jeśli zaczęlibyśmy odrzucać spadek, musiałaby to zrobić zapewne cała rodzina po kolei...
Wiem o opcji przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
1. Czy jeśli moja mama to zrobi, to czy zostanie obarczona długami swojego syna? Czy wierzyciele będą domagali się spłaty długów właśnie od niej?
I co ze spisaniem inwentarza? Jak komornik oblicza swoje wynagrodzenie?
Nie wiemy ile tego długu było, ponieważ brat to ukrył...
Prosiłabym o odpowiedź i dziękuję za poświęcony czas.