długi po zmarłym bracie, a przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza

• Autor wątku Autor wątku mountagasia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mountagasia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!

Po śmierci mojego brata (4 miesiące temu) dowiedzieliśmy się, że pozostawił po sobie jedynie długi. Nie miał żadnego majątku im plus. Osoby, które miały pierwszeństwo dziedziczenia (żona i córka) odrzuciły spadek. Kolejnymi osobami jak przypuszczam są moi rodzice. I teraz zaczynają się problemy, bo wiem, że jeśli zaczęlibyśmy odrzucać spadek, musiałaby to zrobić zapewne cała rodzina po kolei...
Wiem o opcji przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

1. Czy jeśli moja mama to zrobi, to czy zostanie obarczona długami swojego syna? Czy wierzyciele będą domagali się spłaty długów właśnie od niej?
I co ze spisaniem inwentarza? Jak komornik oblicza swoje wynagrodzenie?
Nie wiemy ile tego długu było, ponieważ brat to ukrył...

Prosiłabym o odpowiedź i dziękuję za poświęcony czas.

Czytam i czytam i też użytkownicy piszą o obowiązku złożenia zeznania podatkowego i dzieje się tak wtedy kiedy majątek 'plus' wyniesie 0,00zł? To jest jakiś labirynt pułapek

Czy Twój tata nie żyje?

Jeśli Twoja mama przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza to będzie odpowiedzialna za spłatę długów wchodzacych do spadku po synu ale tylko do wartości stanu czynnego spadku.
Po sprawie o stwierdzenie nabycia spadku, komornik ustala spis inwentarza.
Na przykład:
stan bierny: kredyt z kapitałem pozostałym do spłaty 64 tysiące,
stan czynny: stara szafa o wartości 4 tysiące,

- wtedy mama musi zapłacić najpierw komornikowi (powiedzmy 1500 zł) a wierzycielowi (bankowi) 2500 zł i to niezależnie od tego kiedy sprzeda tą szafę czyli musi mieć takie pieniądze przygotowane już wcześniej /z własnej skarpety/ (zresztą sprzedaż ruchomości /szafy/ przed upływem 6-mscy od dnia nabycia rzeczy ruchomej powodowałaby obowiązek zapłaty podatku dochodowego),
jeśli mama nie zapłaci bankowi dobrowolnie wtedy bank może prowadzić egzekucję z emerytury mamy lub z innego jej majątku,
- do urzędu skarbowego trzeba zgłosić nabycie praw i rzeczy o wartości 4 tysięce zł w terminie 6 mscy od dnia uprawomocnienia się postanowienia o nabyciu spadku aby skorzystać ze zwolnienia w podatku od spadku,

Art. 53. Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji
Za dokonanie spisu inwentarza albo innego spisu majątku pobiera się stałą opłatę w wysokości 10 % przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego (za rok poprzedni) za każdą rozpoczętą godzinę.
Czyli 352,17 zł za każdą rozpoczętą godzinę.

Komunikat Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 11 lutego 2013 r. w sprawie przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w 2012 r.

Co to znaczy ' stan czynny' ? Jak zaznaczyłam mój brat nie posiadał żadnego majątku poza długami...
Mój ojciec żyje, ale mama zdecydowała się przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, a z tego co się orientuję to i tak automatycznie ojciec również przyjmuje spadek.
Denerwuje mnie to, że pytam kolejną osobę i dostaje różne informacje. Jak byś mógł. mogła poprzeć to co piszesz odpowiednimi artykułami byłabym wdzięczna to sama poczytam.

Spadek czynny to to, co pozostaje po bilansie (po odjęciu długów spadkowych).

Jeżeli jeden ze spadkobierców określonej "kolejki" przyjmuje spadek z dobrodziejstwem inwentarza, oznacza to, że reszta też go przyjmuje w ten sam sposób.
Art. 1016.
Jeżeli jeden ze spadkobierców przyjął spadek z dobrodziejstwem inwentarza, uważa
się, że także spadkobiercy, którzy nie złożyli w terminie żadnego oświadczenia,
przyjęli spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

Tak naprawdę to należałoby, zamiast pytać te różne osoby, pójść do źródeł - poczytać Kodeks Cywilny. Lub zapoznać się z poradnikiem przyklejonym na Forum.

Powiem Ci tak, te różne osoby to chyba tak jak i wy osoby znające lub ' znające ' się na prawie. To co napisałaś o przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza wiem, napisałam wyżej tyle, że w bardziej zrozumiałym języku. Dlatego też poprosiłam Lwikara o to żeby odwołał się do odpowiednich artykułów.
Czy nie prościej byłoby napisać (akurat w tym przypadku) to co po bilansie to nie jest 0,00 zł ?

1. Najczęście twierdzenia pytających na forum, że zwracali się do różnych prawnikow i otrzymywali niezbieżne odpowiedzi wywodza się z: a) niewłaściwego podania informacji o sprawie - za każdym razem nieco innego, niedokładnego, tudzież niedopowiedzeń, b) niezrozumienia otrzymanych informacji.
2. By naprawdę zrozumieć zadane przez siebie pytanie i nie zadawać kolejnych, warto zadać sobie trud i zapoznać się z zagadnieniem głębiej - ku własnemu pożytkowi. Można to zrobić w formie "czystej", sięgając do KC (naprawdę nie jest to materiał nie do przebrnięcia, a i "artykuły" są wyłożone po kolei, rozdział za rozdziałem. A można przyswoić wiedzę, która dla Was, pytających, ktoś syntezował w postaci Poradnika na Forum. I docenić trud w to włożony.

Niestety, sporo na Forum Was takich, kochających łatwiznę.

Ale kobieto, ja napisałam żeby kolega wyżej pomógł mi i odwołał się do artykułów wtedy sama wgłębiłabym się w temat. Jeśli w ogóle nie orientujesz się w jakimś zagadnieniu, naturalnym jest to żeby Cię ktoś naprowadził... Tobie dziękuję za odpowiedzi i prosiłabym nie podnosić mi ciśnienia. Nie są w ogóle merytoryczne bo nie odpowiedziałaś na żadne moje pytanie. Nie generalizuj o to też cię proszę

mountagasia napisał:
Co to znaczy ' stan czynny' ? Jak zaznaczyłam mój brat nie posiadał żadnego majątku poza długami...
Stan czynny spadku to po prostu wyliczenie wartości rzeczy i praw które przysługiwały spadkodawcy za jego życia i które przechodzą na spadkobierców.

Gdyby brat nie nie pozostawił żadnego majątku to byłaby idealna sytuacja dla spadkobierców którzy przyjmują spadek z dobrodziejstwem inwentarza ponieważ wtedy cała procedura kończy się na sporządzeniu spisu inwentarza przez komornika który napisze tam - stan czynny 0 zł. Którykolwiek ze spadkobierców przesyła wtedy uwierzytelnioną kopię takiego spisu do wierzyciela (wierzycieli) oraz postanowienie o nabyciu spadku z dobrodziejstwem inwetarza. Wierzyciel przyjmie te niepomyślne dla niego wiadomości i na tym koniec.

Tyle że komornik zawsze coś znajduje, a to telewizor stary a to szafa pełna moli, stół i para krzeseł, może być też fiat 126p.
Im mniej majątku miał dłużnik tym skrupulatniej jest on spisywany przez komornika. Tam gdzie miał adres zamieszkania to tam też musiał mieć swój dobytek.

mountagasia napisał:
Mój ojciec żyje, ale mama zdecydowała się przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, a z tego co się orientuję to i tak automatycznie ojciec również przyjmuje spadek.
Zgadza się, nawet jeśli tylko jeden ze spadkobierców złoży (w terminie) oświadczenie o przyjęciu spadku to wszyscy pozostali którzy nie złożyli żadnego oświadczenia również przyjęli spadek z dobrodziejstwem inwentarza.
Jednak w Twojej sytuacji uważam że można rodzicom zaoszczędzić nerwów, niech odrzucą spadek a tylko niech jedno z rodzeństwa przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwetarza.
Dodam że odrzucenie przez rodzićów jest w Waszej sytuacji całkowicie bezpieczne dla rodziny, to znaczy spadek nie przejdzie na dalszą rodzinę bo wystarczy że tylko jedno z rodzeństwa przyjmie spadek (z dobrodziejstwem inwentarza).

mountagasia napisał:
Jak byś mógł poprzeć to co piszesz odpowiednimi artykułami byłabym wdzięczna to sama poczytam.
Ok, tylko konkretnie co mam poprzeć bo poprzednio sporo napisałem i dotyczyło to kilku ustaw/rozporządzeń.

Jeśli chodzi o zgłoszenie sd-z2 do urzędu skarbowego to: trzeba to zrobić w ciągu 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanoweinia o nabyciu spadku (nawet jesli komornik nie zdaży sporządzić do tego czasu spisu inwentarza!). W sd-z2 nie wykazuje się długów spadkowych ponieważ nie jest to zeznanie podatkowe a tylko zgłoszenie (do celów uzyskania ustawowego zwolnienia z podatku od nabycia spadku).

natalie-s1959 napisał:
Spadek czynny to to, co pozostaje po bilansie (po odjęciu długów spadkowych).
Z tym się nie zgodzę.
Gdybym od stanu czynnego spadku odjął stan bierny spadku (długi) to otrzymałbym czystą wartość spadku.

Ostatnia edycja:
mountagasia napisał:
Nie zaznaczyłam jeszcze tego, że brat przebywał na stałe za granicą przez ostatnie 7 lat, a w Polsce był tymczasowo wymeldowany ( nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) mieszkanie należy do rodziców.
Znaczenie ma to co jest napisane w akcie zgonu czyli ostatnie miejsce zamieszkania spisane z dowodu osobistego.
Art. 628. kodeksu postępowania cywilnego
Do czynności w postępowaniu spadkowym, które należą do zakresu działania sądów, wyłącznie właściwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część (sąd spadku). W braku powyższych podstaw sądem spadku jest sąd rejonowy dla m.st. Warszawy.
Czyli że w ostateczności właściwym sądem spadku jest sąd rejonowy m.stołecznego Warszawy.
Wnioskodawca (nabycia spadku) powinien być obecny w sądzie, obecny osobiście lub przez pełnomocnika procesowego (pełnomocnictwo procesowe a nie ogólne).
Pełnomocnik nie musi być profesjonalny - może być to członek rodziny a nawet jednocześnie współuczestnik postępowania.

Adres zagraniczny w akcie zgonu nie powoduje komplikacji przy spisie inwentarza, wystarczy oświadczyć komornikowi ze spadkodawca mieszkał za granicą w wynajętym lokalu i miał przy sobie wyłącznie rzeczy osobiste.

mountagasia napisał:
Teraz rozumiem chyba wszystko poza złożeniem zeznania/ zgłoszenia? podatkowego do urzędu skarbowego.
Żebym była pewna - Czy sąd przesyła jakiś dokument, że uprawomocnia się postanowienie o nabyciu spadku?
Sąd wysyła "automatycznie" postanowienie tylko urzędom skarbowym właściwym dla poszczególnych spadkobierców. Spadkobierca otrzyma postanowienie od sądu jeśli sam złoży taki wniosek do sądu i opłaci go 6zł za stronę (zazwyczaj postanowienia są jednostronicowe) - wniosek o wydanie prawomocnego postanowienia.
W postanowieniu nie ma podanej daty uprawomocnienia się postanowienia. Postanowienie uprawomacnia się po 21 dniach od jego ogłoszenia na rozprawie jawnej. Urząd skarbowy przyjmuje że postanowienie zostało ogłoszone w dniu rozprawy a uprawomocniło się 21 dni później. Dawniej termin zgłoszenia do urzedu skarbowego wynosił jeden miesiąc i liczenie daty uprawomocnienia miało naprawę duże naczenie.

mountagasia napisał:
Jeszcze taka jedna rzecz co do której wole mieć pewność. Mój brat pozostawił po sobie fundusz emerytalny, a osobę uposażoną zaznaczył właśnie mamę. Czy komornik ma prawo zająć te pieniądze? Czy one są wolne od czynności komorniczych?
Składki OFE przeniesione na osobę uposażoną - nie wchodzą do spadku więc komornik nie może ich ujmować w spisie inwentarza.
Gdyby nie było wskazanej osoby uposażonej, lub gdyby procent uposażenia nie wyczerpywał 100% wtedy reszta wartości składek OFE wchodzi do spadku. Chyba że miał żonę - wtedy połowę składek zawsze dostaje żona na swoje konto OFE.
W Waszym przypadku mama dostanie wypłatę wartości srodków OFE nawet jeśli spadek odrzuci.
Kwota wypłaty będzie pomniejszona o 19% zryczałtowany podatek dochodowy od osób fizycznych. Fundusz sam potrąci podatek i wpłaci go do urzędu skarbowego.
Mama nie musi zgłaszać nabycia wartości środków OFE do urzędu skarbowego (art. 3 pkt 5 ustawy o podatku od spadków i darowizn) nawet gdyby nabyła go jako spadkobierca a nie uposażona (z dyspozycji syna).

Chciałam jeszcze zapytać o Twoje zdanie w tej sprawie. Czy uważasz, że to jest najlepsze wyjście żeby właśnie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Chyba innego wyjścia raczej nie ma prawda?
Chodzi jeszcze o córkę brata (małoletnia) czy ja już mogę działać jeśli sąd wydał zgodę ( o ile się nie mylę) na dysponowanie jej majątkiem przez jej matkę (brat miał dziecko z inną kobietą) ? Wiem, że ta kolejność chyba musi być zachowana...
Tak, żonę miał i wiem, że jej przysługuje część tych składek.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedź.

mountagasia napisał:
Chciałam jeszcze zapytać o Twoje zdanie w tej sprawie. Czy uważasz, że to jest najlepsze wyjście żeby właśnie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza? Chyba innego wyjścia raczej nie ma prawda?

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest bardzo dobrym rozwiązaniem - jeśli wartość stanu czynnego spadku w spisie inwentarza wyniesie zero złotych. W tym celu spadkobierca może zapewnić komornika że zmarły nie pozostawił w spadku ruchomości.
Co do wykazania pozostałych składników majątku to spadkobierca nie ma już na to wpływu, bo komornik sam uzyska informacje na temat nieruchomości i rachunków bankowych zmarłego.

Jeśli wartość czynna będzie większa niż zero złotych wtedy trzeba tą mizerną kwotą "obdzielić" wszystkie długi ujęte w spisie inwentarza i to jest już "więcej nerwów". Gdybym osobiście stanął przed takim zadaniem to chciałbym spłacić te długi w taki sposób aby skorzystać z powagi rzeczy osądzonej czyli zakończyć sprawę spłaty długów raz na zawsze (definitywnie). Jeśli przykładowo, wierzycieli byłoby trzech, wtedy wezwałbym każdego z nich do próby zawarcia ugody przed sądem gdzie określiłbym jasno zasady proporcjonalnego podziału wartości stanu czynnego spadku pomiędzy wierzycieli oraz warunki pod jakimi ja zobowiązuję się im te kwoty wypłacić.

mountagasia napisał:
Chodzi jeszcze o córkę brata (małoletnia) czy ja już mogę działać jeśli sąd wydał zgodę ( o ile się nie mylę) na dysponowanie jej majątkiem przez jej matkę (brat miał dziecko z inną kobietą) ? Wiem, że ta kolejność chyba musi być zachowana...
Od chwili gdy sąd przyjął oświadczenie matki o odrzuceniu spadku przez małoletnią to biegnie termin do odrzucenia spadku przez następną grupę spadkobierców czyli Twoich rodziców. Jeśli jedno z rodziców odrzuci spadek, to dopiero wtedy jego odrzucona część przejdzie na rodzeństwo zmarłego. Czyli biorąc pod uwagę że obydwoje rodzice żyją i jesli żadne z nich nie odrzuci spadku to rodzeństwo nie nabędzie spadku po swoim bracie. Najlepiej aby rodzice zdążyli zakończyć spłatę długów syna za swojego życia, tak jak pisałem kolejno: przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza, wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, (sporządzenie spisu inwetarza z postanowienia sądu), zawezwanie wierzycieli do próby ugodowej przed sądem (koszt 40 zł).
Jak już wcześniej pisałem, dziedziczenie spadku nie wywiera skutków wobec nabycia wartości składek OFE na podstawie dyspozycji na wypadek śmierci wskazującej uposażonego.

mountagasia napisał:
Tak, żonę miał i wiem, że jej przysługuje część tych składek.
Proszę pamiętać że składki należne żonie też nie wchodzą do spadku po jej mężu więc całość OFE nie wchodzi do spadku ani do spisu inwentarza.

Witam,

A więc jakiś czas temu złożyłam wniosek w imieniu mamy o przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza. Przyznam, że bardzo długo się wahałam i może teraz się okaże, że popełniłam błąd. Zapytałam notariusz jak wygląda procedura spisywania inwentarza jeśli na akcie zgonu jest wpisany adres zagraniczny brata. Wiem, że notariusze raczej nie posiadają wiedzy jak wygląda ten proces, ale wspomniała o tym, że komornik będzie musiał wyznaczyć kogoś tam lub, że on się tam uda...W ostatecznym rozrachunku jest to bardzo kosztowne.
Likwiar w jednej z odpowiedzi do mojego postu napisał:

"Adres zagraniczny w akcie zgonu nie powoduje komplikacji przy spisie inwentarza, wystarczy oświadczyć komornikowi ze spadkodawca mieszkał za granicą w wynajętym lokalu i miał przy sobie wyłącznie rzeczy osobiste".

Bardzo prosiłabym o odpowiedź. Pozdrawiam

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 1 października 1991 r. w sprawie szczegółowego trybu postępowania przy zabezpieczaniu spadku i sporządzaniu spisu inwentarza.
Dz.U. 1991 nr 92 poz. 411
§ 3.4 tego rozporządzenia:
4. W protokole zamieszcza się również istotne dla sprawy oświadczenia osób, których obecność przy dokonywanej czynności jest dopuszczalna, oraz oświadczenia osób trzecich zgłaszających swoje prawa do przedmiotów objętych spisem.

Oraz:
Art. 1031 ustawy kodeks cywilny
§ 2. W razie przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza spadkobierca ponosi
odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości ustalonego w
inwentarzu stanu czynnego spadku. Powyższe ograniczenie
odpowiedzialności odpada, jeżeli spadkobierca podstępnie nie podał do
inwentarza przedmiotów należących do spadku albo podał do inwentarza nie
istniejące długi.

Oraz:

Art. 655 Ustawy kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Jeżeli po sporządzeniu spisu inwentarza zachodzi wątpliwość, czy zostały w
nim zamieszczone wszystkie przedmioty należące do spadku lub czy zamieszczone
w spisie inwentarza długi istnieją, sąd spadku z urzędu lub na wniosek
spadkobiercy, wykonawcy testamentu, wierzyciela spadku albo właściwego
urzędu skarbowego może nakazać spadkobiercy złożenie:
1) oświadczenia, że żadnego przedmiotu spadkowego nie zataił ani nie usunął
oraz że nie podał do spisu inwentarza nie istniejących długów;
2) wykazu przedmiotów spadkowych nie ujawnionych w spisie inwentarza, jeżeli
mu są wiadome, z podaniem miejsca przechowania ruchomości i dokumentów
dotyczących praw majątkowych, jak również z wyjaśnieniem
podstawy prawnej tych praw;
3) zapewnienia, że złożone oświadczenie lub wykaz są prawidłowe i zupełne.
§ 2. Wierzyciel spadku może zgłosić powyższe wnioski tylko wówczas, gdy uprawdopodobni,
że ujawniony w spisie inwentarza stan czynny spadku nie wystarcza
na zaspokojenie długów spadkowych.

W interesie spadkobiercy jest podanie do spisu inwentarza wszystkich przedmiotów należących do spadku, w przeciwnym bowiem razie spadkobierca nie korzysta z dobrodziejstwa inwentarza czyli nie korzysta z ograniczenia odpowiedzialności za długi spadkowe do wartości stanu czynnego spadku!
Dlatego dla własnego dobra, spadkobierca musi pilnować aby do spisu inwentarza wciągnąć wszystkie rzeczy należące do spadku. Komornik zdaje sobie z tego sprawę i dlatego może polegać na oświadczeniach spadkobiercy.

Witam.
Dzisiaj dostalalam list z sadu warszawskiego, w ktorym domagaja sie abym w terminie do 7 dni poinformowala czy brat posiadal w polsce majatek. Po smierci dowiedzielismy sie, ze mial dlugi ale nie wiemy dokladnie na jaka sume poniewaz bral tzw szybkie pozyczki. . . Na plus nie mial w kraju nic wiec nie wiem co powinnam zrobic i jak to.wszystko sformulowac. Chce rowniez zeby cala ta sprawa odbyla sie w naszym miescie zamieszkania. Czy musze rowniez napisac odpowiedni wniosek o przeniesienie ? prosze o pomoc bo czuje sie bezsilna w tym wszystkim, a musze zajac sie tymi sprawami sama. Do majatku jak wiem zaliczaja sie rowniez dlugi wiec jak to w tym oswiadczeniu ujac? pozdrawiam

Bardzo prosiłabym o odpowiedź. Może pytanie jest banalne, ale wole byc wszystkiego pewna. Pozdrawiam

Powrót