Długi przed Ślubem

• Autor wątku Autor wątku Edward666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Edward666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Moja żona posiada swoje mieszkanie które obecnie wynajmuję. Co miesiąc otrzymuję na swoje konto pieniądze z wynajmu i czynszu.
Ja z kolei mam długi i komornika. Zaznaczę że wszystkie moje długi powstały jeszcze przed ślubem i powstaniem wspólności majątkowej. Jeśli dobrze rozumiem w tej sytuacji komornik nie ma prawa zająć pieniędzy z wynajmu mojej żony?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Jeśli środki wpływają na Twój rachunek bankowy, to podlegają zajęciu z zachowaniem kwoty wolnej od zajęcia (trochę ponad 2600 zł). Nikt nie będzie wnikał czyje to środki i z jakiego tytułu, ponieważ po wpływie na rachunek tracą swój charakter. Bank przekaże środki na rachunek komornika a ten ma krótki okres na przekazanie ich Twojemu wierzycielowi.

Przepraszam bo chyba nie wyraziłem się jasno.
Moja zona ma swoje mieszkanie które wynajmuję innym ludziom.
Co miesiąc na prywatne konto mojej zony wpadają pieniądze za wynajem i czynsz.
Chodziło mi o to czy Komornik może wejść na konto mojej zony i zabrać pieniądze które ona dostaję za wynajem i czynsz?
Tak ja pisałem wyżej moje długi zostały zaciągnięte jeszcze przed naszym ślubem. Czytając różne portale doszedłem do wniosku ze za długi zaciągnięte przed ślubem odpowiada tylko osoba która jest dłużnikiem czyli ja.

Z postu nr 1 wynika i tak zrozumiałem że wpływają na Twój rachunek. O tu:
Co miesiąc otrzymuję na swoje konto pieniądze
Jak wpływają na rachunek żony, to ich nie zajmie. Z prostej przyczyny - nie ma tytułu na podstawie którego mógłby prowadzić egzekucję z jej majątku.
Co prawda wynagrodzenie z tytułu najmu wchodzi w skład majątku wspólnego (pomimo że nieruchomość jest jej majątkiem osobistym), to komornik nie ma podstaw do jego zajęcia.

Bardzo dziękuję za błyskawiczną i fachową odpowiedz.

Powrót