Długi rodzica, sytuacja prawna odnośnie domu

• Autor wątku Autor wątku Imperfecta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Imperfecta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, piszę tutaj w celu uzyskania informacji odnośnie mojego prawa do domu o ile takowe w ogóle posiadam. Pokrótce opiszę moją sytuację.
Mój ojciec miał firmę przez którą popadł w ogromne długi, przez co firmę rozwiązał i otworzył na nowo na swoją żonę, czyli moją macochę, przez tą firmę pogrąża się jeszcze bardziej przez co kwota jego zadłużenia wynosi już ponad 70tys złotych + odsetki, długów tych nie ma zamiaru spłacać gdyż po prostu nie ma z czego. Dzisiaj zobaczyłam pismo od komornika z informacją, że dom zostanie zajęty w przypadku nie spłacenia długu w jakimś tam okresie czasowym. Prawdopodobnie zostanie sprzedany i pieniądze z jego sprzedaży zajęte na poczet długu a co z reszta pieniędzy ze sprzedaży?
Jeśli dom zostanie zajęty, ja zostanę na lodzie. Co w takiej sytuacji mam zrobić? Czy mogę liczyć na pozostałe pieniądze ze sprzedaży domu?
Mam 20 lat, uczę się, rentę mam po nieżyjącej matce.

Ostatnia edycja:
Imperfecta napisał:
co z reszta pieniędzy ze sprzedaży?
Czy mogę liczyć na pozostałe pieniądze ze sprzedaży domu?
Mam 20 lat, uczę się, rentę mam po nieżyjącej matce.

Reszta zostanie zwrócona dłuznikowi/włascicielowi nieruchomości.
Jesteś współwłaścicielem domu?

amadia66 napisał:
Reszta zostanie zwrócona dłuznikowi/włascicielowi nieruchomości.
Jesteś współwłaścicielem domu?

Jedynie dziedziczę po ojcu prawdopodobnie. W tym momencie raczej nie mam żadnych praw do domu.

Stan prawny rzeczywisty, Nie jesteś stroną. Nie odpowiadasz za długi. Ojciec może robić co chce ze swoim majątkiem.
Nic ci się nie należy. Natomiast dziedziczysz pasywa i aktywa.
Jeżeli dom zostanie zlicytowany, nowy właściciel może ciebie eksmitować. Czy do lokalu zastępczego, socjalnego zadecyduje sąd w postępowaniu o eksmisję.
Jedynie na obecna chwilę możesz wywierać presje na ojca by poważnie traktował swoja sytuacje materialna, prawną i zrobił wszystko by nie dopuścić do licytacji. Jedyna droga to zacząć spłacać zobowiązania i negocjacje z wierzycielem/ami

korf napisał:
Stan prawny rzeczywisty, Nie jesteś stroną. Nie odpowiadasz za długi. Ojciec może robić co chce ze swoim majątkiem.
Nic ci się nie należy. Natomiast dziedziczysz pasywa i aktywa.
Jeżeli dom zostanie zlicytowany, nowy właściciel może ciebie eksmitować. Czy do lokalu zastępczego, socjalnego zadecyduje sąd w postępowaniu o eksmisję.
Jedynie na obecna chwilę możesz wywierać presje na ojca by poważnie traktował swoja sytuacje materialna, prawną i zrobił wszystko by nie dopuścić do licytacji. Jedyna droga to zacząć spłacać zobowiązania i negocjacje z wierzycielem/ami

Jakoś nie bardzo mnie to pocieszyło, ale co zrobić.
Mój ojciec nie traktuje tego poważnie, uważa że nic mu zrobić nie mogą i takie pisma go wręcz bawią.
Powtarza ciągle, że teraz każda firma ma problemy materialne i każdemu komornik siedzi na głowie. Ja ze swoich pieniędzy nie jestem w stanie spłacić nawet kropli w morzu długów, a on też nie ma z czego.
Banki przysyłają ugody, które opiewają na 2000zł a on nie ma skąd nawet tyle wziąć. Na głowie siedzi mu ZUS, US i chyba wszystko co możliwe.

Szanowna Pani Rozumiem pani postawe. Jednak niefrasobliwość, nieodpowiedzialność taty, może sie bardzo żle skończyć dla całej rodziny. Nic przyjemnego stracić "własny kąt"
proszę pamiętać o dziedziczeniu. Dziedziczy pani długi Należy odrzucić spadek lub zrzec się dziedziczenia za życia notarialnie.

Powrót