DŁugi rodziców :(( proszę o radę

• Autor wątku Autor wątku Pitterek25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pitterek25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich... Od dłuższego czasu dręczą mnie myśli o problemach moich rodziców... zacznę do początku moja mama i ojczym będąc jeszcze małżeństwem zaciągnęli długi w różnych bankach suma z odsetkami ok 50 tyś zł, teraz się rozstali na ojczyma pensji siedzi komornik a z mamy nie ma jak ściągnąć pieniędzy bo mama nie pracuje... mama mieszka za granicą i tam jest na utrzymaniu tego państwa czyli ma zasiłek... komorniczka na początku ściągała mamie z konta w Polsce kasę bo wpłacałem co miesiąc ale teraz nie wpłacam, mama jak jeszcze w Polsce pracowała podpisała komorniczce zobowiązanie, że będzie płacić co miesiąc kilkaset złotych na długi, ale teraz jak nie ma z czego to nie płaci...majątku też nie posiada więc komorniczka nie ma co zabrać na poczet długów... ostatnio przyszedł od komorniczki list że nie ma z czego ściągnąć pieniędzy i 2 sprawy umarza, ale reszta chyba jest w toku jeszcze ok 3 spraw u komorniczki. dodam jeszcze że kilka tych spraw to duże pożyczki które mam żyrowała koleżanką a one nie spłacały i nie mógł bank z nich ściągać wiec sądy dobrały się do mamy i również przez utracenie płynności finansowej nie mogła spłacać swoich długów, szczegółow tych spraw już nie znam :(
W związku z tą sytuacją mam kilka pytań i Proszę o radę:
- czy ja nie będę musiał płacić za mamę teraz tego kredytu podkreślam, że nie mieszkam z mamą i jestem samodzielny??? - czy mama po Powrocie do polski nie będzie aresztowana w związku z tym że nie płaci długów??? - czy powinna założyć sprawę o upadłość ??? - czy w związku z tym mogą wyniknąć jeszcze jakieś problemy o których nie mam pojęcia???
Proszę Państwa o odpowiedzi na pytania i rade

Powrót