Długi spadkowe - niesplacony kredyt

• Autor wątku Autor wątku iwo75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwo75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, po smierci matki w trakcie pozadkowania jej pokoju odnaleziona zostala umowa kredytowa, bank zostal poinformowany przezemnie o zgonie.
Kredyt byl ubezpieczony lecz ubezpieczyciel wypial sie i odrzucil roszczenie.Zmarla nic po sobie nie zostawila. Procz drobnych rzeczy osobistych, nic nie posiadala.
Odrzucilam spadek u notariusza w terminie do 6 mc po smierci. Bank co jakis czas przysyla mi pisma listem poleconym z wezwaniem do splaty kredytu.
Matka miala z pierwszego malzenstwa jeszcze dwoje dzieci, ktore zapewne nic nie wiedza o tym dlugu. Nie mamy ze soba zadnego kontaktu.
Czy bank ma prawo mi przysylac wezwania do splaty kredytu ? Czy pozostala 2 dzieci mimo braku informacji o tym dlugu bedzie musiala go splacic ?
Z gory dziekuje za odpowiedz.

a czy poinformowała pani o fakcie odrzucenia spadku bank?

Wlasnie, ja juz nie pamietam, poniewaz sprawa jest sprzed 2,5 r.

no to nalezy im o tym przypomnieć i delikatnie napisać, iż sobie pani nie życzy w związku z tym dalszej korespondencji; oczywiście należy do pisma dołączyć kserokopie aktu notarialnego o odrzuceniu spadku;

Czy pozostala 2 dzieci mimo braku informacji o tym dlugu bedzie musiala go splacic ?

iwo75 napisał:
Czy pozostala 2 dzieci mimo braku informacji o tym dlugu bedzie musiala go splacic ?

Jeśli bank ustali ich dane, a te nie odrzuciły spadku, a bank będzie miał na nie tytuł wykonawczy to tak.

witam ponownie,
mam jeszcze pytanie dotyczace tej splaty kredytu. Czy w chwili kiedy bank powiadomi tych dwoje ludzi to oni moga isc do sadu i odrzucic ten spadek czy juz " pies pogrzebany"?

jeśli upłyną 3 lata, to będą w ewentualnej sprawie sądowej o zapłatę podnosić arzut przedawnienia;

chyba że w międzyczasie bank wystąpi o nadanie klauzuli BTE;

będą mogli próbować odrzucić spadek powołując się że nic nie wiedzieli o kredycie itp - pisałem to w innych wątkach; nie chce mi się po raz kolejny

Powrót