długi w KRD

• Autor wątku Autor wątku Polka91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Polka91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

piszę w sprawie długów w KRD. Chciałabym uregulować wszelkie konieczne do spłacenia swoje należności, by mieć czyste konto w świetle prawa. W KRD widnieje suma ok. 1800zł. Jednak nie ma tam wyszczególnienia, za co są owe długi ani jak ewentualnie je spłacać. Dodam, że sprawdzałam również swoje należności w BIK-u i tam konto mam czyste. Żadnych należności do spłacenia. Stąd też moje pytania:
1) czy ową kwotę w KRD mam spłacać czy też czekać aż kiedyś wygaśnie? Czy w ogóle kiedykolwiek wygaśnie, gdyż słyszałam, iż firmy windykacyjne stosują jakąś lukę w prawie i w nieskończoność wydłużają termin spłaty.
2) czy w związku z tym, że w BIK-u mam czystą sytuację mogę brać kredyt lub coś na abonament?
3) czy moje istnienie w KRD ma jakiekolwiek znaczenie przy braniu kredytu np. na mieszkanie?
4) w jaki sposób postarać się o wykreślenie z KRD?
5) czy przed staraniem się o kredyt powinnam jeszcze gdzieś sprawdzić swoje należności, które ewentualnie jestem winna?

Na koniec pragnę dodać, iż wszelkie długi jakie posiadam podejrzewam, że wzięły się z mandatów mpk, a te zamiast trafić do sądu chyba trafiły do jakichś firm windykacyjnych. Innych długów raczej nie miałam szans zrobić.

Pozdrawiam

Polka91 napisał:
1) czy ową kwotę w KRD mam spłacać czy też czekać aż kiedyś wygaśnie? Czy w ogóle kiedykolwiek wygaśnie, gdyż słyszałam, iż firmy windykacyjne stosują jakąś lukę w prawie i w nieskończoność wydłużają termin spłaty.
2) czy w związku z tym, że w BIK-u mam czystą sytuację mogę brać kredyt lub coś na abonament?
3) czy moje istnienie w KRD ma jakiekolwiek znaczenie przy braniu kredytu np. na mieszkanie?
4) w jaki sposób postarać się o wykreślenie z KRD?
5) czy przed staraniem się o kredyt powinnam jeszcze gdzieś sprawdzić swoje należności, które ewentualnie jestem winna?
1. Jeśli twoje podejrzenia są prawidłowe - to roszczenia się zapewne przedawniły. Nie ma luki ani wydłużania terminu spłaty.
2. Możesz
3. Może mieć, ale nie musi. Wtedy pytasz w innym banku
4. Wygrać powództwo w sądzie, jeśli zostaniesz pozwana.
5. Nie ma takiej technicznej możliwości

Powrót