długi windykacja pilna pomoc

• Autor wątku Autor wątku iwona92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam mam znajoma ktora ma trudna sytuacje finansowa. Osoba ta jest zadłużona na kilkanascie tysiecy wszystkie długi jej meza przeszły na nia utrzymuje dziecko i chorego na raka meza.pracuje jako sprzedawca dostaje najnizsza krajowa przez pisma z sadu komornik zabiera jej wiekszosc wypłaty jako jedyny zywiciel rodziny z wyplaty zostaje jej 300zl gdzie musi oplacic rachunki oraz utrzymac rodzine co jest nie mozliwe w takiej sytuacji! wiec mam pytanie czy prawnie komornicy (jest ich około 3) moga zabierac az tyle pieniedzy czy prawnie jest to mozliwe aby sie odwołac i w nizszych składkach spłacac ich?? z tego co mi wiadomo osoba ktora jest jedynym zywicielem rodziny nie moze zostac z tak niskim dochodem?? korzystaja tylko z obiadow z mopsu!Kobieta wiekszosc długow przejeła po mezu i grozi jej odsiadka za nie wydolnosc finansowa! prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu moze sa jakies punkty prawne ktore pomoga w tej sytuacji

a co z wierzycielami Twojej znajomej, może dla nich odzyskanie sowich pieniędzy jest ostatnią deska ratunku przed bankructwem. Pomóż znajomej finansowo lub w znalezieniu dodatkowej pracy, będzie to lepsze rozwiązanie niż próba jak najniższej spłaty zobowiązań.

przecież nie musi mieć wypłaty w taki sposób, ze komornik wszystko jej zabierze. wyslalem cos na pw do autorki postu. odczytaj.

killer2424 napisał:
przecież nie musi mieć wypłaty w taki sposób, ze komornik wszystko jej zabierze. wyslalem cos na pw do autorki postu. odczytaj.

Wszyscy chcą dowiedzieć się jaki masz patent, który skrywasz na pw.
A tak na marginesie. Znasz regulamin forum? Wątpię!

killer2424
Mezczyzna.gif
Ostrzeżenie za pomoc poza forum.

regulamin znam, to co wysłałem na pw jest ogólnodostępne w internecie. napisałem, aby odczytała, bo nowe osoby pomijają taką funkcję na forum.
patentu nie mam - po prostu niektórzy korzystają z kart prepaid dostępnych w niektorych bankach lub przelewają pensje na konto osoby bliskiej. nie jest to łamaniem prawa, chyba ze ktoś to wykaże (uprzedzając moderatora).

jako sprzedawca dostaje najnizsza krajowa

z wyplaty zostaje jej 300zl
Coś się nie zgadza.
Wolna kwota od zajęcia, to wysokość najniższej krajowej przy pełnym etacie, więc Komornik nie może z niej nic zajmować. Napisz może dokładniej jak Komornik dokonuje zajęcia, oraz czy to umowa o pracę na pełny etat ?

killer2424, wcale nie trzeba bawić się z zakładaniem kart prepaid, czy przelewami na konto osób znajomych, wystarczy wynagrodzenie odbierać u Pracodawcy, dodatkowo, jest jeszcze wolna kwota od zajęcia na rachunku, jednak Pytająca nic nie napisała, że ma zajęty rachunek bankowy, więc nie wiem co do tematu ma Twoja rada :)

kanas, masz racje, ale nie każdy pracodawca da nam kasę do reki. miałem przypadek, iż pracownik napisał do księgowej pismo, iż rezygnuje z przesyłania wynagrodzenia na konto, nie podając nowego oczywiscie. prośby księgowej o podanie konta nic nie dały. dostał poczta wiec pieniądze, ale... po miesiącu już nie pracował. życie sobie, przepisy sobie.
oczywiscie nie znając powyższej sytuacji, możemy tylko gdybać. pytająca tez jasno nie określiła, czy pieniądze idą do reki, i jaki jest rodzaj pracy wykonywany.
iwona92, napisz więcej danych!!!

pracodawca dostał pisemny nakaz sciagania z wyplaty jej naleznosci i jak dostaje pasek z wyplaty i wydruki z konta to ma opisane przelewy szefowej na komorników. komornicy jej zyc nie daja przychodza do domu pracy

umowa jest na pełny etat a w dodatu to komornicy jej meza sciagaja z wyplaty jego dlugi

a pomysł byłby dobry jak by mogla na inne konto robic przelewy lub pracowac na czarno ale ona jezeli nie zacznie splacac jeszcze wiecej to ja zamkna ma juz wyrok tak jak by na siebie zasadzony jezeli nie bedzie regularnie splacac to niestety ja zamkna

Ostatnią edycję dokonał moderator:
iwona92l
Kobieta.gif
nie pisz post pod postem. Zamiast kolejny raz naciskać klawisz Enter po wypowiedzi, użyj funkcji
edit.gif
, jeśli chcesz coś dodać.

Powrót