długi zmarłej osoby wykupione mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku manowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jestem tu nowy... mam nadzieje że znajdzie sie jakas osoba co pomoże mi rozwiązać ten problem tj.

Zaczne od poczatku.
Wykupiłem mieszkanie babci (mieszkanie społdzielcze-własnosciowe) ale nie przepisalismy go na mnie, a babcia w chwili śmierci nie zostawila testamentu, w zamian za to babcia miała pożyczkę w banku którą spłacała. W tym momęcie zaczyna się problem. Co zrobić żeby zatrzymać mieszkanie a nie spłacać babci długu wobec banku?

manowy napisał:
Witam,
jestem tu nowy... mam nadzieje że znajdzie sie jakas osoba co pomoże mi rozwiązać ten problem tj.

Zaczne od poczatku.
Wykupiłem mieszkanie babci (mieszkanie społdzielcze-własnosciowe) ale nie przepisalismy go na mnie, a babcia w chwili śmierci nie zostawila testamentu, w zamian za to babcia miała pożyczkę w banku którą spłacała. W tym momęcie zaczyna się problem. Co zrobić żeby zatrzymać mieszkanie a nie spłacać babci długu wobec banku?

Zasadniczo nie można zjeść ciastka i go mieć. Jak babcia nie pozostawiła testamentu to jesteś jej jedynym zstępnym? Duzy ten dług jest?

tak jestem jedynym zstępnym... duży jest dług

teoretycznie sa 3 sytuacje:
1. przyjmujesz spadek wprost - odpowiadasz za całość długu z całego swojego majątku. Oczywiście tego nie chcesz więc w ciągu pół roku od śmierci babci musisz:
2. odrzucić spadek składając oświadczenie przed notariuszem - wtedy ze spadkiem nie masz nic wspólnego ani z długami ani z aktywami. Czyli mieszkania nie zatrzymasz. Wtedy również twoje dzieci muszą odrzucić spadek, jeśli są małoletnie potrzebna jest zgoda sądu rodzinnego.
3. przyjmujesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza - wtedy stajesz się właścicielem mieszkania a za długi odpowiadasz do wysokości czynnego stanu spadku.

U ciebie ból polega na tym, że ty zapłaciłes za mieszkanie...

Powrót