Długi

• Autor wątku Autor wątku basteczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basteczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
prosze o porade w sytuacji W miesiacu Marcu Kontaktowalem sie z moja przyszla tesciowa w sprawie wesela . Po wielu rozmowach doszlismy do wniosku ze dzielimy sie kosztami za wesele 50/50 czyli tesciowa 50% moji rodzice Kolejne 50% przyszla tesciowa zakceptowala koszt wesela i wyrazila na to zgode w niu wesela doszlo do nieprzyjemnej sytuacji gdyz tesciowa niemiala swojej polowy . Po rozmowie tesciowej z mojimi rodzicami tesciowa zaproponowala aby zaplacic jej czesc a ona zwruci pieniadze w przeciagu dwuch dni z umowy tej rowniez sie niewywiazala zobowiazala sie w rozmowie telefonicznej z mojimi rodzicami ze bedzie splacac dlug w ratach z tej umowy ruwniez sie niewywiazala od miesiaca kwietnia oddala tylko 120zl i twierdzi ze niema pieniedzy straszy nas prokuratura sadem policja przyczym moi rodzice maja swiadkow na wczesniejsze ustalenia z moja tesciowa odnosnie splaty i rachunki na poniesione koszty jak w tej sytulacji moge postapic Blaut Sebastian

basteczek napisał:
straszy nas prokuratura sadem policja
Ciekawe jakie ma argumenty.
basteczek napisał:
moi rodzice maja swiadkow na wczesniejsze ustalenia z moja tesciowa
Można wysłać list ZPO z przedsądowym wezwaniem do zapłaty.Wyznaczyć w nim termin spłaty.W razie nie wywiązania się dłużniczki wnieść sprawę do sądu. Fatalna sytuacja.

Proponuję zajrzeć do słownika to tak na początek.
Kolejno rada koleżanki bydoniec, a potem zostaje sprawa cywilna przed sądem.

jerry23 napisał:
Ciekawie już na starcie...

Też o tym pomyślałem, ale to w sumie nie forum na porady sercowe :cool:

Ogólnie masakra, trochę jak z programu Drzyzgi :rolleyes:

A ja mam z kolei inne pytanie:
dzisiaj znalazłam awizo z wezwaniem sądowym. Sprawa może dotyczyć dwóch firm, tej samej sprawy - nie zapłacony mandat.

Znalazłam informację, że jeśli wcześniejsze wezwanie wysyłane listem poleconym nie zostanie podjęte, wówczas traktuje się, iż dłużnik nie chce rozwiązać sprawy ugodowo - czy to prawda?

Jakie teraz kroki zostaną podjęte wobec mnie?

arlene19 napisał:
dzisiaj znalazłam awizo z wezwaniem sądowym.
Jeśli nie podejmiesz przesyłki, a zawiera ona np. nakaz zapłaty, to on się uprawomocni i potem to już tylko rozmowa z komornikiem. Pamiętaj, że nie można być większym debilem, niż ktoś kto nie odbiera poleconych z sądów. W ten sposób odbiera się sobie prawo do obrony. Nawet gdyby ktoś (np. oszust) pozwał o 50 000 000 zł "tak z kapelusza", przez nieodebranie jednego poleconego listu (podwójnie awizowanego), spowoduje się, że trzeba to będzie NIEODWOŁALNIE zapłacić.

Powrót