Z
zubek29
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Mam nadzieję że piszę w dobrym dziale, jeżeli nie to przepraszam. Otóż moja mama posiada spore długi które chciałbym jej pomóc spłacić. Sprawa ciągnie się już około 10 lat. Najpierw było 15 tysięcy, teraz jest chyba 80. Rzecz w tym że ona sama nie wie gdzie dokładnie ma te długi bo jest to kilka różnych miejsc. Zrobiłem jej konto w BIKu ale mimo to nie udało mi się tego poukładać. Mama ma dom w którym od dawna nikt nie mieszka i można by go było sprzedać tak myślę za około 200tys. Wtedy można by było spłacić długi i coś by jeszcze zostało. Rzecz w tym że ja jeszcze do niedawna się uczyłem a teraz gdy mam czas by coś zadziałać ten dom jest już w jakiś sposób zajęty (nie wiem czy to dobre słowo) przez komornika, w każdym razie mama mówi że na tą chwilę nie można go sprzedać bo jest właśnie jakaś blokada. A zatem kilka pytań, jak pomóc mamie połapać się w tych długach, co, gdzie, ile itd? Czy są jakieś instytucje które mogłyby w tym pomóc? (słyszałem o kimś takim jak doradca finansowy) Czy można jakoś dogadać się z tym komornikiem, tzn. powiedzmy przez pół roku płacić raty a potem żeby odblokowali możliwość sprzedaży domu żeby móc pospłacać długi? Ogólnie co robić? Jak zacząć cokolwiek działać, ja mam chęci ale niestety za bardzo nie wiem gdzie uderzać i druga sprawa że mama też jest słabo zmotywowana by coś z tym robić, 10 lat z długami z pewnością robi swoje. Ale jestem dobrej myśli. Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady.