długie oczekiwanie na ciepłą wodę

• Autor wątku Autor wątku remask
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remask

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Zakupiłem mieszkanie w nowo wybudowanym bloku i po wykończeniu stwierdziłem, że długo oczekuję na ciepłą wodę w kranie. Dokładne pomiary wykazały, że czekam 55 sek a przez ten czas spływa 6 litrów zimnej wody zanim nie uzyskam ciepłej.

Dotarłem do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
§ 120. 1. W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg wody, także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm3 prowadzących do punktów czerpalnych.

Jeśli dobrze interpretuje to wody zimnej którą spuszczę zanim uzyskam ciepłą nie może być więcej niż 3 litry (to jest woda która stoi w rurach i ma prawo wystygnąć. W moim przypadku tej wody jest 6 litrów co by świadczyło, że brakuje cyrkulacji o której mowa powyżej.

Deweloper jednak tłumaczy się powołując na inne przepisy:

Całość robót dotyczących w/w instalacji należy wykonać zgodnie z “Warunkami technicznymi wykonania i odbioru robót budowlano-montażowych - część II - Instalacje sanitarne i przemysłowe”, „Warunkami technicznymi wykonania i odbioru rurociągów z tworzyw sztucznych” wraz z aktualnie obowiązującymi przepisami bhp i p.poż.

Warunki Techniczne Wykonania i Odbioru Instalacji Wodociągowych. Punkt 11.9.1 Badania odbiorcze efektów regulacji instalacji wodociągowej wody ciepłej polegają na losowym sprawdzeniu, czy po otworzeniu punktu czerpalnego wody ciepłej, po czasie nie dłuższym niż jedna minuta, wypływa woda ciepła o temperaturze w granicach od 55 °C do 60 °C

wodę ciepłą mam po 55 sek więc mieści się to w tej normie, ale czy nie jest tak, że te przepisy działają równolegle i wodę ciepłą powinienem uzyskać po mniej niż 1 minucie, ale jednocześnie po spuszczeniu nie więcej niż 3 litry zimnej wody?

Kto ma rację w tej sprawie? A może są jeszcze inne przepisy regulujące tą kwestię?

Cytowany przez Ciebie ustęp § 120 nic nie mówi o warunkach dostępności ciepłej wody w punkcie czerpalnym tylko o wymogu stałego obiegu. Twój wywód nie ma uzasadnienia.

A nie jest tak, że jedno wynika z drugiego?

Jeśli prawdą jest że na odcinkach przewodów prowadzących do punktów czerpalnych objętość wynosi 6 litrów (a chyba tyle wynosi skoro muszę spóścić to powinien być tam stały obieg. Jeśli go nie ma to jest źle zrobione i można zgłosić deweloperowi, że ma przebudować instalację?

Niestety nie masz racji, z cytowanego przez Ciebie przepisu nie da się wywieźć szczegółowych warunków w punkcie czerpalnym, przepisy wskazane przez wykonawcę takie właśnie określają.

To w takim razie kiedy zastosowanie ma wskazany przeze mnie zapis. Kogo i do czego obliguje? No bo chyba nie jest martwy? Jest w nim bezpośrednie odniesienie do punktu czerpalnego.

Nie mierzyłem jeszcze ale wg mnie woda po 1 minucie nie osiąga 55 stopni, na czucie ta woda nigdy tyle nie ma. Co gdyby po dokładnym pomiarze okazało się, że ma np 45 stopni, czego mogę żądać od dewelopera? Jest zapis, że mierzą to w losowo wybranym punkcie czerpalnym, ale to chyba nie znaczy, że w wybranych punktach może być zimniejsza woda?

Obliguje do tego co jest w treści w sposób ogólny, szczegóły już poznałeś. Możesz spróbować zażądać przeprowadzenia pomiarów (na pewno nie pojedynczych) ale zapewne na Twój koszt.

Nie są to dobre informacje dla mnie.

Czy to znaczy, że muszę z tym żyć? Spuszczać minimum 2 razy dziennie po nocy i po powrocie z pracy, a może i częściej) po 6 litrów zanim będę miał ciepłą wodę i za te spuszczone płacić jak za ciepłą? Mieszkałem w kilku miejscach i wszędzie ciepłą miałem po góra 10 sek i pewnie góra 1 litrze spuszczonym.

Obecna sytuacja powoduje odczuwalny dyskomfort z użytkowania mieszkania więc zgodnie z logiką w XXI wieku w nowym bloku nie powinno dziać się coś takiego.

Ta minuta oczekiwania to jest jedyny przepis który jakkolwiek odnosi się do kwestii dostępu do ciepłej wody w mieszkaniu?

Czy jeszcze ktoś jest w stanie wypowiedzieć się w tym wątku?

Sprawa się już rozwiązała i miałem rację. Wszystko jest opisane tutaj: ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W jaki sposób rozwiązałeś sprawę? Mam ten sam problem. Wskazany przez Ciebie link jest niewidoczny. Jak ten problem rozwiązać? Przepisy przepisami ale to oznacza, że dziennie marnuję 25 litrów wody i nigdy nie mogę umyć rąk w ciepłej wodzie.

Powrót