długie serwisowanie telefonu

• Autor wątku Autor wątku 2ndnamebono
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2ndnamebono

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. 5 maja oddałem telefon na gwarancję. Kupiłem go przez sklep internetowy, odesłanie na gwarancję polegało na tym że sklep wysyła kuriera do mnie, on bierze telefon i zawozi do nich a oni oddają go do "swojego" serwisu. Telefon oddałem na gwarancję 5 maja, po krótkim czasie zadzwoniłem do serwisu i dowiedziałem się że naprawa się przedłuży ponieważ czekają na części które będą dopiero 9 czerwca. 10 czerwca zadzwoniłem by zapytać czy naprawa jest kontynuowana - odpowiedzieli że czekają na wskazówki producenta jak naprawić usterkę. W regulaminie sklepu jeśli chodzi o gwarancję nie ma żadnej wzmianki o tym ile maksymalnie może przebywać telefon na tej gwarancji. Pisząc do nich odpowiadają że nic nie mogą zrobić, że to zależy od serwisu ile będzie tam telefon spoczywał.Czyli co, telefon może tam leżeć 2 lata i nikt za to nie odpowie? Dziś jest 12 czerwca więc minął ponad miesiąc od wysłania telefonu na gwarancję a ja nie mam żadnych sensownych odpowiedzi. Co mogę w tej sytuacji zrobić? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.

Co mogę w tej sytuacji zrobić?
Rozważałeś złożenie reklamacji z tytułu rękojmi za wady do sklepu? (nie gwarancji). Poczytaj Kodeks cywilny od art 556 KC by poznać jak to działa. Zwróć uwagę na słowo konsument, którym jesteś jeśli nabyłeś telefon jako osoba prywatna.

Powrót