długość zasiłku dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku justyna8813
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna8813

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
pytanie moje dotyczy zasiłku dla bezrobotnych. Mianowicie: 4 października 2014 skończyłam pobieranie zasiłku macierzyńskiego w międzyczasie skończyła mi się umowa o pracę i nie przedłużono mi jej. Zatrudniona byłam od 18-02-2013 do 31-12-2013. Od 04-10-2013 do 03-10-2014 przebywałam na zasiłku macierzyńskim. Wynagrodzenie które otrzymywałam z pracy to 1600zl brutto. Na zasiłku przez cały okres jego trwania 80% wynagrodzenia. W urzędzie pracy wstępnie dowiedziałam się, iż należeć będzie mi się zasiłek dla bezrobotnych na podstawie przepracowanego okresu i jestem świadoma 80% jego wysokości. A moje pytanie dotyczy jego długości. Przeczytałam na jakimś forum, że jeżeli bezrobotny ma na utrzymaniu co najmniej jedno dziecko w wieku do 15 lat, a małżonek bezrobotnego jest także bezrobotny i utracił prawo do zasiłku z powodu upływu okresu jego pobierania po dniu nabycia prawa do zasiłku przez tego bezrobotnego wtedy przysługuje 12, a nie 6 miesiecy zasiłku dla bezrobotnych. Czy wobec tego jeżeli jestem osobą samotnie wychowującą dziecko (ojciec dziecka nie pracuje, a nawet nie jest zarejestrowany w PUP) to przysługuje mi 12-sto miesięczny okres zasiłku dla bezrobotnych. Dodam, że nie jestem z ojcem dziecka w związku małżeńskim.
Byłabym wdzięczna o jak najszybszą odpowiedź.

Ostatnia edycja:
justyna8813 napisał:
Czy wobec tego jeżeli jestem osobą samotnie wychowującą dziecko (ojciec dziecka nie pracuje, a nawet nie jest zarejestrowany w PUP) to przysługuje mi 12-sto miesięczny okres zasiłku dla bezrobotnych.
A faktycznie wychowujesz dziecko samotnie?
Pytam, ponieważ fakt, że ojciec dziecka nie pracuje ani nie jest zarejestrowany w PUP nie jest jednoznaczne z tym, że wychowujesz je samotnie...
Prowadzicie wspólne gospodarstwo domowe, tzn. mieszkacie razem czy osobno?

Powrót