Dłużnik alimentacyjny a spadek

• Autor wątku Autor wątku Albin.Czerwiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Albin.Czerwiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Mój ojciec zalega mi i mojej siostrze ponad 100 tys zł alimentów.
Stała gadka że niema pracy itp. Jakiś czas temu zmarł dziadek(jego ojciec) i z wujkiem odziedziczyli po nim mieszkanie.

Sprawa jest taka, że po śmierci babci, dziadek nie przeprowadził sprawy spadkowej, po śmierci dziadka, mój ojciec z wujkiem zapewne też nie.

Pytanie moje brzmi, czy jest jakakolwiek szansa, żeby komornik zajął połowę nieruchomości, która jakby jest jego, ale prawie nie jest to uregulowane?

Po pierwsze nalezy zlozyc wniosek o stwierdzenie nabycia spadku przez ojca i wuja po babci i dziadku. Pan moze zlozyc taki wniosek uzasadniajac, ze ma Pan interes prawny, dolaczyc odpis wyroku o alimentach i zaswiadczenie o bezskutecznosci egzekucji komorniczej.
Po uzyskaniu postanowienia wystepuje Pan dalej w imieniu ojca o dzial spadku. Uzasadnienie jak wyzej. Po uzyskaniu postanowienia dzialowego nalezaloby zabezpieczyc nieruchomosc w KW wpisem oraz jesli pojawia sie inne skladniki majatku to wskazac je konornikowi w celu wykonania egzekucji. Wtedy wystapic do sadu o pozwolenie na sprzedaz nieruchomosci i podzial srodkow ze sprzedazy. Dobrze by bylo w sadzie wnosic o zabezpieczenie pieniedzy ze sprzedazy w postaci np. depozytu sadowego lub polecenia wplaty bezposredniej na wskazany juz zajety komorniczy rachunek ojca.

Dziękuję za szczegółową odpowiedź. Pytanie drugie, ojciec jest teraz w nowym związku małżeńskim, spadek uzyskał już będąc w nim. Czy wpłynie to jakoś na decyzję?

Nie jest to jego majatek osobisty. Jesli nie posiada innych dzieci, ktore ma obowiazek alimentowac czy innych dlugow to sam fakt zawarcia formalnego zwiazku nie ma znaczenia.

Ma jeszcze jedno dziecko, jednak z obecną żoną, i nie ma na nie zasądzonych alimentów. O innych długach nie wiem, ale od dawna jest w KRD za długi alimentacyjne, więc raczej niczego innego by nie wziął.

Najlepiej zalatw to szybko,zanim np.mieszkanie sprzedadza,a Ty i siostra nie zobaczycie nic .Ja kilka lat temu sie spoznilam,a kara dla dluznika to byl wyrok w zawieszeniu i ok 270 zl(dokladnej sumy nawet nie pamietam).

Powrót