Dłużnik Alimentacyjny w Polsce ,-Mama z dziecmi w Anglii.

• Autor wątku Autor wątku devonka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devonka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Moj były mąż mieszka w Polsce ma zasadzone alimenty ,dzwoniac do komornika dowiedzialam sie ze jest niescigalny gdyż niepracuje.
Powiedziano mi ze mam prawo do zasilku alimentacyjnego z urzedu no super tylko ja mieszkam w Anglii .Owszem przez pelnomocnika moglabym sie o to postarac ale moje zarobki 200 f na tydzien raczej mnie do tego nie kwalifikują
Tak wiec moje pytanie jak mam dziecim zalatwic im nalezne kieszkowe w postaci 350 złotych na ich dwoch po 11 latach mojego małżenstwa.
Czy jakies prawo Unijne to reguluje .
Bardzo dziekuje za odpowiedz.

Rozmawiałam dzisiaj z komornikiem ktory dosłownie mnie zlekcewazył.
Kurcze czy ja naprawde wymagam tak wiele.
Po krótkiej wymianie zdań mam donieś do prokuratora o uchylanie sie od alimentów, :o
Normalnie mam dosyć.
Facet jezdzi tirem zarabia kupe kasy . :x
Wniosek
Polskie Prawo do Poprawki.

może na tym forum uzyskam odp - ALIMENTY PROSZE O POMOC :(

Dzień dobry!
Mam kilka pytań z którymi nie potrafię sobie poradzić a mianowicie:
mam córkę ktora ma skończone 4 lata ma zasądzone alimenty w bardzo śmiesznej kwocie 130zł. Alimenty płaci matka ojca mojej córki i od 2 miesięcy zalega z wpłatą . Ja z córka i mężem mieszkam w Anglii i z informacji wiem że ojciec dziecka również mieszka w Anglii(czyli nie jest już na utrzymaniu rodziców) i moje pytanie brzmi:
1 Czy w momencie kiedy już nie jest na utrzymaniu rodziców jego matka może przestać płacić mi alimenty?
2 Jak i gdzie(chodzi mi o kraj) mam zgłosić fakt nie płacenia alimentów?
3 Czy możliwe jest złożenie wniosku o podwyższenie alimentów w Anglii skoro oboje jesteśmy w tym samym kraju?
4 W związku z faktem nie posiadania informacji o miejscu zamieszkania(w jakim regionie Anglii) obecnie przebywa ojciec dziecka jakie powinnam podjąć kroki aby założyć mu sprawę o podwyższenie alimentów i odzyskanie zaległości wraz z odsetkami które są zasadzone?
Z góry dziękuje i proszę jak najszybszą odpowiedz.

1. To, na czyim jest utrzymaniu nie ma znaczenia. Jeżeli wyrok opiewa na niego, to jego matka dobrowolnie płaci alimenty i może w każdej chwili przestać.
2. Zgłosić?? W jakim celu? Do egzekucji?
Jeżeli wyrok opiewa na ojca dziecka, a jest on w Anglii, to aby go tam egzekwować, konieczne jest uzyskanie stwierdzenia wykonalności. Kiedy zapadł wyrok i czy ojciec brał udział w postępowaniu?
3. Jurysdykcja krajowa przysługuje na podstawie rozporządzenia 44/2001 sądom angielskim.
4. Chyba trzeba się skontaktować z Home Office (ale tu przyznaję, że nie mam pewności).

I proszę odróżnić dwie rzeczy - podwyżkę alimentów, dla której konieczny jest wniosek do sądu. Co ma pani natomiast na myśli pisząc o "odzyskaniu zaległości", skoro alimenty były płacone przez jego matkę?

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo za odpowiedz :)
2. tak chodzi mi właśnie gdzie mam zgłosić tu w Anglii aby komornik egzekwował od niego te zaległe alimenty.
Wyrok zapadł dnia 22 grudnia 2004r. i pozwany brał udział w postępowaniu.

co do tej podwyżki alimentów to chciałabym złożyć wniosek tu w Anglii a w sprawie odzyskania tych nie płaconych alimentów-właśnie nie wiem od kogo mam je egzekwować? od matki czy od ojca córki?
Przyznam że dla mnie to czarna magia :confused:

Co do odzyskania zaległych odpowiedź jest prosta - na kogo opiewa wyrok na te 130 zł?

Jest jeszcze jeden kruczek - otóż możesz pozwać o alimenty matkę swojego ex, czyli babcię dziecka, jeśli jej syn nie płaci. Tak przynajmniej było jeszcze do niedawna...

Mam dokładnie ten sam problem.Złożyłam zawiadomienie do prokuratury o popełnienie przestępstwa,ale sprawe umorzyli.Po roku ponownie wniosłam sprawe i jest w trakcie postepowanie,przypuszczam jednak ze bedzie to samo,ponieważ prokurator uwaza że jeśli pracujesz wAnglii to "śpisz na pieniądzach"i jesteś w stanie zapenić podstawowe potrzeby swoim dzieciom,inne potrzeby ich nie interesują:rolleyes:

Na stale w Anglii..czy sa jakies szanse na alimenty w polsce od ojca CWANIAKA???

Witam,
Jestem matka samotnie wychowujaca 3yletniego Syna.
Ojciec dziecka-nie bylismy malzenstwem-zostawil nas z dlugami.
O alimentach w Anglii moge zapomniec gdyz Ojciec to wielki Cwaniak,a tutaj prawo nie zmusi Goscia do legalnej pracy.Zlozylam aplikacje o alimenty,ale nie ma szans na jakiekolwiek,gdyz Ex nie pracuje legalnie.
Pracuje 20h w tyg,mam jakas pomoc od Panstwa,ale..
>>Nie mam z kim zostawiac Dziecka kiedy ja do pracy-pracuje na noce wiec dofinansowanie od Panstwa odpada,gdyz nie ma 'rejestrowanych opiekunow' do dzieci na noce.
>>Tymczasowy paszport dla Syna konczy mi sie z koncem pazdziernika tego roku.Potzebuje Jego podpisu do paszportu kolejnego i kazdego innego.Facet nie iduje dziecka gdyz tak naparwde nie chce miec z nami nic wspolnego.
>>Zostawil mnie z dlugami.Kredyty na moje nazwisko,zalegle czynsze za mieszkaniesciaagaja tylko ze mnie gdyz Jego nikt nie bedzie szukal,a mnie maja pod nosem.
>>Dziecko ma 3y lata a On nie pomogl kompletnie w niczym.Mieszkalismy razem od samego poczatku,ale On migal sie z praca-LEN!Wszystko dla dziecka ja sama kupowalam.

Czy jest szansa na alimenty w Polsce,jesli mieszkamy tutaj???

RE: Na stale w Anglii..czy sa jakies szanse na alimenty w polsce od ojca CWANIAKA???

Złoż sprawę o alimenty ( wsteczne również) w Polsce i podaj jego adres zameldowania w Polsce. W polskim sądzie nie płacisz za sprawę. Jeżeli on nie przyjdzie na sprawę, sąd wyda wyrok bez niego, z natychmiastową wykonalnością, a wtedy możesz zglosić komornikowi, ze on nie płaci. Jeśli komornik nie znajdzie go i niczego nie wyekzekwuje bo stwierdzi, że on nic nie ma zloż pozew o dziadkom (jego rodzicom) zobaczysz jak szybko Twój facet się pojawi. Kredytów jeśli nie podpisywałaś zgody nie płać i kłoć się z bankiem, że żadnych zgód nie wyrażałaś. ( no chyba, ze je zaciągnęłaś dobrowolnie). POWODZENIA

Witam wszystkich! Mam taki sam problem jak Devonka. Mieszkam w Anglii od 4 lat z dwojka dzieci( 15 i 10 lat). Niestety moj byly mąz nie płaci mi zasadzonych alimentow na dzieci. Poniewaz on mieszka w Polsce, a ja w Anglii on uwaza ze jestem za daleko zeby cos z tym zrobic i przypuszcza ze śpie na pieniądzach, dlatego wszystko ma w nosie. Załozyl sobie drugą rodzine, a o swoich córkach zapomnial.Do tej pory nic nie robilam bo jestem honorową osoba, ale doszłam do wniosku ze honoru nie da sie włozyc do garnka. Po drugie dlaczego odpowiedzialnosc za utrzymywanie naszych dzieci spoczywa tylko na moich barkach. I teraz mam pytanie..czy ktos moze zna jakąś instytucje lub agencje w Anglii, ktora zajmuje sie sciaganiem alimentow. Bylabym bardzo wdzieczna za jakiekolwiek informacje na ten temat. Pozdrawiam

RE: Na stale w Anglii..czy sa jakies szanse na alimenty w polsce od ojca CWANIAKA???

Przepraszam, czy moze ktos sie orientuje czy jest jakas instytucja w Anglii ktora sciaga alimenty od tz cwaniakow. Czy musze koniecznie leciec do Polski zeby zalozyc taka sprawe? Slyszlam ze jest tu taka instytucja ,ale nie wiem czy to prawda. Jestem w takiej samej sytuacji tylko ze z dwojka dzieci,moj byly maz mysli ze skoro mieszkam w Anglii to spimy na kasie i cwaniakuje bo mysli ze mieszkajac daleko nie jestem w stanie mu zaszkodzic. Moze ma racje...nie wiem co mam robic moze ktos mi poradzi?

Powrót