Dłużnik bez majątku ale prowadzi działalność

• Autor wątku Autor wątku Oszuka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Oszuka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, sąd wydał nakaz zwrotu pieniędzy przez dłużnika. Dłużnik jest sprytny, nie posiada majątku, konta, ale cały czas prowadzi działalność gospodarczą - uslugi. Komornik nie może nic odzyskać ale dłużnik nadal działa. Co można zrobić żeby odzyskać pieniądze?

Skoro nie ma majątku, to co chcesz zrobić? Tylko czekać aż mu się polepszy i nie dopuścić do przedawnienia roszczenia. Tu innej rady nie będzie.

On cały czas prowadzi działalność, ale rozlicza się gotówkowo. Jak mozna go pociągnąć do odpowiedzialności? Nie mówię tylko o zwrocie wyłudzonych pieniędzy. Ale czy można muz zablokować działalność gospodarcza? Czy takie wyłudzenia podpadają pod kodeks karny? Przecież to oszustwo w biały dzień, gość nadal oszukuje ludzi, pobiera zaliczki i znika.

mówię tylko o zwrocie wyłudzonych pieniędzy.
To złóż zawiadomienie do prokuratury o wyłudzeniu. Możesz to zrobić z pozostałymi od których wziął kasę. Na forum nikt nie odpowie dziś, jaki będzie skutek tego zawiadomienia.
Komornik nie może nic odzyskać
Jakie czynności zleciłeś komornikowi? Komornik sam z własnej inicjatywy nie będzie szukał majątku i zajmował go. Potrzebny jest Twój wniosek. Inaczej mówiąc, komornik to narzędzie w Twoich rękach. Jak nim pokierujesz, tak będzie pracował. Nie chcę wprowadzać w błąd (nie jestem specem w prawie gospodarczym) ale kojarzę, ze obecnie chyba nie da się prowadzić działalności bez rachunku bankowego.

@Oszuka czy Komornik zrobił poniższe czynności:

Zapytanie do ZUS
Zapytanie do US
Zajęcie rachunków poprzez Ognivo
historia rachunków
Zapytanie do CEPIK
Zapytanie o nieruchomości
Zajęcie wierzytelności (jeśli w toku historii rachunku jakieś wyszły)
Czynności terenowe

Jeśli powyższe było realizowane i dłużnik faktycznie jest "kuty na 4 nogi" to możesz albo próbować zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa do prokuratury lub/i wystąpić z wnioskiem o zakaz prowadzenia działalności dla dłużnika - być może to go zmotywuje do spłaty.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót