dłużnik bez majątku

• Autor wątku Autor wątku zuza477
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuza477

Witam i proszę o porady.Pożyczyłam dużą sumę pieniędzy koleżance,spisałam umowę w dwóch egz.Zbliża się termin do zapłaty i nie wiem teraz co dalej robić.Koleżanka mieszka w domu wraz z matką,ale dom jest zapisany tylko na matkę,dom jest wystawiony na sprzedaż,wszyscy mnie zapewniają,że ,jak tylko się sprzeda,to pieniądze mi zwrócą,a koleżaneczka moja wyjechała za granicę.Co ja mam w tej sytuacji zrobić?Może Pani starsza powinna mi wypisać poręczenie?Proszę o poradę

1. "Starsza Pani" może podpisać Ci weksel na sumę pożyczki.
2. Jak nie zapłacą zrobisz egzekucje z weksla
3. Masz oprócz Umowy inny dowód (przelew)
4. Jak babcia nie zgodzi się na weksel lub Umowę Notarialną i nie zapłacą to wezwanie do zapłaty i pozew SR. Sprawa może potrwać....

a jak ja mam taki weksel zdobyć ?,sama mam to wypisać ?,a babcia ma to podpisać? mam tylko umowę,nie mam innych dokumentów na tą pożyczkę

Weksel jest gotowym drukiem tylko wypełnić i podpisać.

W bankach sprzedają weksle? Pierwsze słyszę...

Osobiście nabywałem druk w kasie PKO BP w I Oddz. w Wawa. Trochę czasu upłyneło....
A teraz nie można?

Od 2007r., kiedy zniesiono opłatę skarbową od weksla, nie produkuje się już blankietów weksla (bo w tych blankietach nie chodziło o sam weksel, tylko o opłatę).

Kartka w rękę, długopis, drukarka i piszemy weksel.

Hehe. Nie nadążam. Zapisałem link. Starszemu panu może się przydać.....

dziękuję bardzo za link,przeczytałam bloga o tych wekslach,mam nadzieję,że to podziała,ale zastanawiam się,czy nie wziąć od "babci"jeszcze poręczenia na piśmie.Może mi się też przyda,:( dostaję chyba depresji z tego powodu

A może lepiej wynająć adwokata???żeby tylko odzyskać te pieniądze,ale koszt pewnie duży wynajęcie adwokata.:(<placze>

Powrót