Dłużnik celowo nie płaci alimentów aby z niego nie ściągali

• Autor wątku Autor wątku PiotrekBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrekBB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Spotkałem się z ciekawym postępowaniem człowieka, którego ściga komornik za alimenty. Aczkolwiek 'ściga' to za dużo powiedziane.

Otóż mieszka on razem ze swoją byłą żoną, razem wychowują dziecko. On ma zasądzone wysokie alimenty, które komornik ściąga mu z pensji. Alimenty dostaje w niepełnej wysokości (zasądzono chyba 1500zł miesięcznie, komornik ściąga około 900).
Ale facet ma długi wobec dwóch banków oraz mnie. Komornik nic nie ściągnie bo alimenty mają pierszeństwo. Nie spłacą się nigdy bo co miesiąc rośnie to o 600. Mieszka normalnie z byłą żoną, razem mają dzieciaka i zachowują się jak szczęśliwe małżeństwo. Wszystkie meble w domu też są jego byłej żony. Samochód prawdopodobnie też bo on nie widnieje w CEPIK. Czyli tak naprawdę dostaje spowrotem swoje pieniądze jakie ściąga mu komornik.

Zmierzam do tego, że robią to celowo: Specjalnie nie płaci alimentów aby komornik nie mógł ściągnąć od niego pieniędzy dla mnie. Co widać od razu bo akta komornika mojej sprawy mają numer /10 a alimentów /11.
Czy to jest legalne? Mam pisać doniesienie do prokuratora? Nawet nie wiem jak nazwać taki proceder. To po prostu chamstwo.

Powrót