Dłużnik chce spłacić bez komornika

• Autor wątku Autor wątku kamilos1008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilos1008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Mam dłużnika czynszowego uzyskanego na zasadzie cesji praw do należności od poprzedniego zarządcy nieruchomości. Zadłużenie było już ściągane przez komornika dla poprzedniego zarządcy. Po przejęciu nieruchomości nie złożyłem jeszcze wniosku do sądu o nadanie klauzuli wykonalności na mnie. Międzyczasie zgłosiła się dłużniczka z chęcią zapłaty należności, ale z pominięciem komornika, żeby nie odciągał jej swojej doli.
Czy mogę i jaką umowę spisać z dłużnikiem, aby sprawę zamknąć polubownie?

Pozdrawiam

Możesz podpisać ugodę. Z tym że - dla własnego bezpieczeństwa - zaznacz w niej że opóźnienie w spłacie którejś z rat będzie skutkowało wymagalnością od razu całej kwoty pozostałej do zapłaty.

Ok. a co z komornikiem? Czy będzie się domagał od którejś ze stron zapłaty swojego wynagrodzenia? Co jeśli wpisze w ugodzie, że kwota będzie wymagana w przypadku braku jakiejś raty i przestanie płacić, czy mogę resztę ściągnąć już przez komornika? Dokumentując mu ile zapłaciła dotychczas. Po zapłacie całości jak prawnie zakończyć sprawę?

Nie masz jeszcze klauzuli jak rozumiem. Dotychczasowa sprawa powinna zostać umorzona na wniosek poprzedniego wierzyciela. Wówczas koszty poniesie dłużniczka i Ciebie nic to nie interesuje. Jak uzyskasz klauzulę, możesz sprawę zawsze skierować do komornika ograniczając kwotę do takiej wysokości do jakiej uznasz. To jest Twoje prawo. Z tym że nie możesz tego zrobić jak będzie się ona wywiązywała z ugody. A jak spłaci już całość, wypiszesz jej pokwitowanie ze temat jest rozliczony i tyle.

Dzięki za pomoc:)

Co powinna zawierać taka ugoda, żebym nie zostawił furtki do nadużycia??

Jakieś wzory sobie z internetu ściągnij. Tylko bez przesady. Bo widziałem takie na kilkanaście stron... To w sumie parę zdań. Dłużnik uznaje swoje zobowiązanie w wysokości.... Spłaci je w ratach...Jeżeli spóźni się ze spłatą którejkolwiek raty wówczas pozostała należność staje się natychmiast wymagalna...Sporządzono w 2 egzemplarzach i takie tam...

Ugoda

Pani X zobowiązuje się do zapłaty zadłużenia na rzecz Pana Y w kwocie 1234zł w 5-ciu comiesięcznych ratach po 123zł począwszy od miesiąca lipca 2016. Termin płatności raty strony ustalają na 10-ty każdego miesiąca, płatność na konto czynszowe z dopiskiem "zaległość rata 1/5". W przypadku nieterminowej wpłaty wierzyciel będzie żądał natychmiastowej spłaty pozostałej zaległości i/lub skieruje sprawę ponownie do komornika na podstawie nadanej klauzuli wykonalności.

Tak mniej więcej może być?

Powrót