G
grześ03
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 77
Sprawa jest dosyć skomplikowana. Ponad rok temu zakupiłem pewien przedmiot przez internet osoby od której już wcześniej kupowałem. więc nie przez portal aukcyjny tylko wszystko uzgodniliśmy przez maila Zapłaciłem i czekałem. Po 2 tyg po wpłacie dowiedziałem się że osoba ta od której zamawiałem zamawiała towar od jakiegoś handlarza płacąc moimi pieniędzmi. U tego nazwijmy go pośrednika kupowali też inni ludzie. Obecnie sprawa wygląda tak:
-Pośrednik jest za granicą
-Policja tego nie ruszy bo podobno nie chciał oszukać
-Mam z nim kontakt ale ciągle tylko obiecuje i wyznacza terminy ale nie płaci
-Chyba coś kombinuje i liczy na przedawnienie
Pisząc z nim proponuje spisanie umowy i sprzedaż długu firmie windykacyjnej a on sobie z nimi już poradzi
Teraz moje pytania:
-Jak spisać i sporządzić umowę/ugodę żeby była ważna? Myślałem o E Sądzie ale tam chyba obsługują tylko osoby zamieszkałe na terenie Polski
-Co z przerwaniem biegu przedawnienia? Mam od tego pośrednika kilka maili
np:"Wiem że źle zrobiłem oddam pieniądze", "Wiem że mam do oddania xxxxzł"
Czy takie maile przerywają bieg przedawnienia? Czy mogą być dowodem w sądzie?
-Mam adres dłużnika czy jak np na jego adres przyjdzie polecony z sądu i list odbierze np któryś z rodziców to będzie musiał się stawić? Jak to jest w sprawach cywilnych stawiennictwo w sądzie jest obowiązkowe?
-Czy rzeczywiście nie jest przestępstwem sprzedaż towarów których się nie posiada?
-Pośrednik jest za granicą
-Policja tego nie ruszy bo podobno nie chciał oszukać
-Mam z nim kontakt ale ciągle tylko obiecuje i wyznacza terminy ale nie płaci
-Chyba coś kombinuje i liczy na przedawnienie
Pisząc z nim proponuje spisanie umowy i sprzedaż długu firmie windykacyjnej a on sobie z nimi już poradzi
Teraz moje pytania:
-Jak spisać i sporządzić umowę/ugodę żeby była ważna? Myślałem o E Sądzie ale tam chyba obsługują tylko osoby zamieszkałe na terenie Polski
-Co z przerwaniem biegu przedawnienia? Mam od tego pośrednika kilka maili
np:"Wiem że źle zrobiłem oddam pieniądze", "Wiem że mam do oddania xxxxzł"
Czy takie maile przerywają bieg przedawnienia? Czy mogą być dowodem w sądzie?
-Mam adres dłużnika czy jak np na jego adres przyjdzie polecony z sądu i list odbierze np któryś z rodziców to będzie musiał się stawić? Jak to jest w sprawach cywilnych stawiennictwo w sądzie jest obowiązkowe?
-Czy rzeczywiście nie jest przestępstwem sprzedaż towarów których się nie posiada?