dłużnik nie odebrał wezwania do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku andrzej_o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej_o

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam,
mam niesolidnego kontrahenta wystawiłem noty odsetkowe, prowadzi on działalnośc gospodarczą, zadzwoniłem do ewidencji dziłalności w jego mieście i wysłałem mu wezwanie na adres zamieszkania z potwierdzeniem nadania i odbioru, człowiek nie odebrał awiza po 2 tygodniowym okresie i przesyłka wróciła do mnie, czy mogę złożyć sprawe w sadzie, bo chyba dane w ewidencji gospodarczej moga posłuzyc jako fikcja doreczenia, a od nowego roku nie trzeba załaczac do pozwów obowiązkowo wypisów (przy sprawach z działalnościami gospodarczymi jako pozwanymi), oczywiscie mógłbym wysłac mu jeszcze na drugi adres wykonywania dziłalności w innym miescie - tez w ewidencji- ale te noty sie ciagle przedawniają, jak myslicie czy wyslanie na adres zamieszkania podany w ewidencji wystarczy sadowi ????

jesli adres jest aktualny - zgodny z zameldowaniem czy danymi wskazanymi w EDG - doreczenie jest skuteczne - warto dolaczyc do pozwu informacje z EDG potwierdzajaca aktualnosc danych i oczywiście dowod wyslania na aktualny adres listem poleconym wezwania - w tym wypadku rowniez potwierdzenia dwukrotnego awizowania i niepodjecia korespondencji w terminie czyli zwrocone pismo.

mam aktualny wypis z EDG, z zaznaczniem ze głowna siedziba zakładu to jednocześnie miejsce zamieszkania i tam własnie wysyłałem wezwnaie, ale moze do sadu dac tylko potwierdzenie nadania i ten wypis z EWD ? czy nie byłoby by lepiej nie dołaczac koperty zwrotnej z adnotacja o nieodebraniu presyłki ? i jeszcze mam pytanie czo mam dopisac w pozwie. że ze względu na fikcje doreczenia wnioskuje o uznanie skuteczności doreczenia czy jakos tak ?

pozdrawiam i dziekuję za dotychczasowa pomoc

"...pozwany pomimo dwukrotnego awizowania, nie odebral wezwania w terminie co stanowi skuteczne doreczenie..."
moim zdaniem nie ma po co tlumaczyc calej zawilosci doreczen,
obowiazek dotyczy dolaczenia dowodu nadania pisma wzywajacego do zaplaty - wlasciwie mogloby wystarczyc, ale zapewne pozwany natychmiast podniesie ze on zadnego wezwania nie dostal - sad wtedy moze uznac ze powod nie moze juz skladac dalszych dowodow, bo w postepowaniu gospodarczym wszystko powinien przedstawic w pozwie i wowczas moga sie zaczac schody,
proponuje dolaczyc rowniez dowod zwrotu korespondencji - zreszta to na kopercie sa dane dotyczace awizowania i terminow

sa pewne watpliwosci w orzecznictwie i doktrynie czy mozna przepisy procesowe dotyczace stosowac do prawa materialnego - czyli doreczen pozasadowych i ich skutecznosci,
sformulowanie ze "pozwany zostal skutecznie wezwany pismem z dnia ....." - przewaznie dziala pomimo mniej lub bardziej akademickich sporow

Kłopot będzie przy pozwie dopiero jeżeli nie będzie odbierał bo zmienił siedzibę. Tutaj nie znajdzie zastosowania domniemanie z KRS.

dłużnik prowadzi działalność gospodarczą więc KRS nie tu :)
Jak zmienił siedzibę powinien to zgłosić. Jak nie zgłosił liczy się doręczenie na adres z RDG.

[cytat="sator24"]dłużnik prowadzi działalność gospodarczą więc KRS nie tu :)
Jak zmienił siedzibę powinien to zgłosić. Jak nie zgłosił liczy się doręczenie na adres z RDG.[/cytat]
Przepraszam ale zupełnie nie wiesz o czym mówisz. A jeżeli już odnosisz się do czegoś co pisałem to przynajmniej czytaj ze zrozumieniem.

Mówię o pozostawieniu w aktach ze skutkiem doręczenia.

i właśnie o tym pisałem. Adres z ewidencji DG nie będzie kożystał z domniemań takich jak dla KRS. Więc sąd zobowiąże do wskazania aktualnego adresu pod rygorem zawieszenia postępowania. Nie ma tutaj możliwości zastosowania tej fikcji o której pan napisał.

tu zawsze jest inne wyjście ---- doręczenie zastępcze

ale we wpisie w ewidencji (aktualnym-bo z piątku) jest ten adres podany jako adres zamieszkania (główna siedziba zakładu) bo jest jeszcze drugi adres prowadzenia dzaiałalności.
wezwanie poszło na ten pierwszy i list nie został odebrany.
i co teraz ?

Jeżeli to sprawa gospodarcza to wystarczy dołączyć dowód nadania. To, czy adresat pismo odebrał, jest dla naszego ustawodawcy kwestią wtórną (vide art. 479[12]§1 i 2 kpc)

Jeżeli zostanie wysłane na adres zamieszkania i nieodebrane nie będzie problemu. Co innego jeżeli wróci z adnotacją "adresat nieznany" albo "adresat wyprowadził się"

sator24 czy ty wiesz co to jest doręczenie zastępcze?

Powrót