Dłużnik nie spłaca i zakłada inną działalność

• Autor wątku Autor wątku blue60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blue60

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam dłużników, którzy nie spłaciłi zadłużenia pomimo windykacji komorniczej.
Zakładają nową działalność gospodarczą i komornik odpowiada mi, że nie może windykować w nowych firmach.Są to działalności prowadzone na nazwisko- w jednym przypadku indywidualna działaność gospodarcza a w drugim spółka cywilna.
Co mogę zrobić ,żeby skutecznie wyegzekwować spłatę długów.

Pozdr

blue60 napisał:
Zakładają nową działalność gospodarczą i komornik odpowiada mi, że nie może windykować w nowych firmach.Są to działalności prowadzone na nazwisko- w jednym przypadku indywidualna działaność gospodarcza a w drugim spółka cywilna.
Co mogę zrobić ,żeby skutecznie wyegzekwować spłatę długów.

Pozdr

W mojej ocenie komornik wprowadza Cie w błąd o ile tytuły egzekucyjne masz na dane osoby, a nie np. na spółkę, w której zarządzie dana osoba zasiadała. Jeżeli masz tytuł egzekucyjny na np. Kowalskiego to nie interesuje Cię, że prowadzi działalność pod inna firmą, tak samo jest z spółką cywilną.

Poszukaj innego komornika.

Jak zakładają nowe działalności tzn. że mają pieniądze, teraz wystarczy ustalić majątek z którego masz się zaspokoić, wskazać go komornikowi i czekać na pieniądze.

blue60 napisał:
komornik odpowiada mi, że nie może windykować w nowych firmach.
Jakich składników majątkowych dot. wnioski ?
Proszę zacytować fragment pisma od komornika.

Munir, tak z ciekawości jaka to potężna kasa jest potrzebna do założenie S.C., wpis do ewidencji za darmo, regon darmo, umowa za darmo, chyba że notarialna to ze 150zł
Wystarczy że dłużnik daje wiedzę i znajomości a wspólnik wykłada kasę.
Tak jak zauważył kolega Bedek kwestia z jakich składników majątkowych dotyczą wnioski.
Konta spółki komornik nie może ruszyć, ale ruchomości już tak, nie mówiąc już o zajęciu ruchomości będących w użytkowaniu dłużnika zgodnie z art. 845

100problemów napisał:
Konta spółki komornik nie może ruszyć (...)

Chyba kończyliśmy inne szkoły. Może ruszyć, chyba że konto jest tylko na jednego wspólnika (co w przypadku s.c. jest rzadkością bo banki w takim przypadku nie zakładają konta na jedną osobę). Proponuję ambitniejszą lekturę niż google. Z takim podejściem jakie zaprezentowałeś wierzyciel nigdy nie odzyska swoich pieniędzy. Trzeba trochę chęci i wysiłku włożyć w windykacje.

Dłużnik założyl nową działalność z żoną ale pod tym samym NIP-em, który był w poprzedniej spółce.Czyli zmienił w SC byłego wspólnika na żonę.
Ja mam wyrok z sądu cywilnego -nakaz zapłaty na męża.

Pozdr

Masz rację, ostatnio przyjemność z dłużnikiem z s.c. miałem z pięć lat temu miał teoretycznie 2% udziałów i nie występował w umowie z bankiem. Konto było nie do ruszenia :).
Nie zmienia to mojego zdania że żaden myślący dłużnik z kasą nie będzie uciekał od długu prywatnego w s.c. tym bardziej nie będzie wrabiał w to żonę. Ucieknie w sp. zoo/sk, lub podobny wynalazek.

blue60 napisał:
Ja mam wyrok z sądu cywilnego -nakaz zapłaty na męża.

W takim razie egzekwuj swoją wierzytelność. Nie ważne czy s.c. czy wspólnik sp. z o.o. masz nakaz zapłaty na konkretną osobę fizyczną. Modyfikujesz wniosek egzekucyjny i komornik działa.

Proszę o konkretną podpowiedż, jak zmodyfikować mój wniosek.

Pozdr

Powrót