Dłużnik sam wyliczył sobie raty

• Autor wątku Autor wątku zana75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zana75

zana75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam.
Wysłałam wezwanie do zapłaty dłużnikowi za poniesione koszty sądowe.
On przesłał mi listę rat które sobie sam wymyślił tj.ilość ,nie pytając mnie o zgodę na te raty.Chcę uzyskać całą kwotę co zaznaczyłam w wezwaniu do zapłaty.
Czy muszę przyjąć jego formę spłat czy mogę iść do komornika żądać całej egzekucji długu?
Będę wdzięczna za sugestie

możesz pominąć propozycje planu spłat zaproponowaną przez dłużnika. Zastanów się czy warto... może lepiej żeby płacił mniej, regularnie (ale płacił). Nie wiem jaka jest jego sytuacja majątkowa, jeżeli wiesz że ma jakieś ruchomości bądź znasz nr rach bankowego i wiesz że ma środki to wnoś o podjęcie postępowania egzekucyjnego.

Dzięki.Właśnie z jego wypłacalnością nie jest wesoło,przynajmniej na papierze.Bezrobotny,pomoc MOPS,dostaje alimenty i ma jedynie kilka sprzętów w domu ,ale nie wiem czy są pisane na niego.Numer konta bankowego znam.Problem też w tym iż dłużnik wyliczył sobie raty tylko z zasądzonej kwoty jednej instancji,drugiej kilkukrotnie wyższej nie wziął pod uwagę.(?)Może wnieść o podjęcie postępowania ,a o to co on wpłaci w między czasie zostanie dług pomniejszony?

Składając wniosek do komornika (masz klauzule?) pomniejszysz należność o otrzymane od dłużnika kwoty. Wskazujesz zródła dochodów, ruchomości, r-ku bankowe.
Harmonogram dłużnika możesz zignorować. Zobowiązanie jest wymagalne w całości i to Ty decydujesz. Ostrzeż dłużnika, że nie przyjmujesz jego propozycji i żądasz zapłaty wszystkich kosztów sądowych....zbagatelizuje? Komornik.

Niestety dłużnik mnie olał.
Nie mogę znaleźć info o tym czy podając jakie sprzęty należą do niego np.telefon komórkowy,laptop,muszę podać jego nazwę i model?
Czy jeżeli mam przypuszczenie,że on posiada biżuterię złotą,sprzęt foto który używa ,a nie jestem pewna czy jest "pisany" na niego ,też mogę je podać do egzekucji komorniczej?Mieszka z partnerką i być może to jej sprzęty o on tylko używa .
Czy ja będę miała jakieś nieprzyjemności z powodu mojej niewiedzy w sensie podam coś co jest u nich w domu a nie należy do dłużnika?
I jeszcze jedno,ponieważ jest to osoba bezrobotna czy można wskazać na egzekucję z "przyszłych dochodów"?
Wiecie coś na temat? dzięki

nie musisz podawać modelu, rocznika, symbolu Napisz ruchomości!
I przeczytaj to; Zajęcie ruchomości

Dzięki za odpowiedź.
Stał się cud i dłużnik zapłacił.
jeszcze raz dzięki

Witam ponownie.
Dłużnik oddał zasądzony zwrot kosztów sądowych.
Kilka dni później dostałam pismo,że sąd postanowił i powiadomił dłużnika o zasądzonej kwocie tytułem zwrotu kosztów postępowania o nadanie klauzuli wykonalności.
Zwrotu nie otrzymałam.Czy dłużnik ma jakiś czas na zwrócenie tych kosztów bez odsetek,czy będę czekać na jego dobrą wolę?Bo to że oddał wcześniejsze koszty wynikło z tego iż przestraszył się klasycznie komornika .Iść teraz do komornika czy poczekać rok i doliczyć odsetki należą się w ogóle?

Powrót