dłużnik unika spłaty pożyczki

• Autor wątku Autor wątku agata1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
mam ważne pytanie a mianowicie:
kilka miesięcy temu pożyczyłam pewnej osobie pieniądze (suma 7000 zł) ale bez spisania umowy pożyczki bo oczywiście wierzyłam, że bez problemu odda. Człowiek unikał oddania, zwlekał z oddaniem pieniędzy, aż w końcu dogadaliśmy się na spłaty w ratach po 500 zł i napisał mi odręczne zobowiązanie do spłat długu w ratach oraz podpisał się pod tym. Dostałam zaledwie jedną ratę długu a dalej NIC! Wczoraj kolejny raz dopominałam się o pieniądze ponieważ wpłaty miały być dokonywane do ostatniego dnia każdego miesiąca. Dostałam odpowiedz o tej osoby, że "żadna rata nie będzie wpłacona, nie mam takiego obowiązku". Po tym wnioskuję, że ta osoba kontaktowała się z prawnikiem i jest spokojny bo niby nie ma obowiązku mi tego spłacać. Ale jak to nie ma obowiązku?? Wypisał mi zobowiązanie i może tak po prostu się z tego wywinąc?? Sprawę chcę skierować do prawnika al najpierw proszę was o radę czy mam jakiekolwiek szanse na wygranie tego??? Dodam, że ta osoba jest strasznym cwaniakiem i zrobi wszystko aby nie oddać ani grosza! Sądzi się z jedną osobą, którą oszukał na 16 tys zł.

Powrót