Dłużnik z dwoma wierzycielami...

• Autor wątku Autor wątku roma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam Proszę o odpowiedż na nastepujący temat: jak wygląda sprawa licytacjii mieszkania dłużnika jeśli ten ma dwóch wierzycieli....bank i mnie (no i spłata zaległego czynszu do spółdzielni).Dla banku winien jest więcej ale bank nic nie robi żeby odzyskac swoje pieniądze w związku z tym sama muszę poczynić odpowiednie kroki.Czy np.mogę wziąc udział w licytacji mieszkania i za kwotę którą bym zapłaciła( a byłaby wystarczająca na pokrycie zadłużenia banku)...mogłabym stać sie właścicielem mieszkania--odliczając mój dług.Nie wiem czy jest to wogóle możliwe ....ale..."kto pyta nie bładzi."..... i jak wygląda sprawa tzw."lokalu zastępczego"...zaznaczam że dłużnika nie ma w kraju od 5 lat...Ewentualnie kto ma taki lokal zapewnić-bank ,spółdzielnia,czy ja????? Dziękuje z góry za odpowidż:what:

1
[lex:1avaic2x]Art. 968. § 1. Nabywca może zaliczyć na poczet ceny własną wierzytelność lub jej część, jeżeli znajduje ona pokrycie w cenie nabycia.
§ 2. Za zgodą wierzyciela, którego wierzytelność znajduje pokrycie w cenie nabycia, nabywca może tę wierzytelność zaliczyć na poczet ceny. Zgoda wierzyciela powinna być stwierdzona dokumentem z podpisem urzędowo poświadczonym lub wyrażona do protokołu sądowego nie później niż w terminie, w którym nabywca ma obowiązek uiścić cenę nabycia.[/lex:1avaic2x]

2
Gmina. Ale w tym wypadku nie ma takiej potrzeby skoro dłużnik nie zamieszkuje tam.

Powrót