dni wolne na stażu

• Autor wątku Autor wątku pyjterfcb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyjterfcb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!!! Mam takie pytanie. Od 11.10 jestem na stażu z urzędu pracy.
Art. 53 ustawy o promocji zatrudnienia mówi:
"Na wniosek bezrobotnego odbywającego staż lub przygotowanie zawodowe w miejscu pracy pracodawca jest obowiązany do udzielenia dni wolnych w wymiarze 2 dni za każde 30 dni kalendarzowych odbywania stażu lub przygotowaniazawodowego w miejscu pracy. Za dni wolne przysługuje stypendium". Czy to w praktyce oznacza, iż za 15 dni przysługuje mi 1 dzień??? Chodzi mi o to czy mogę się ubiegać o wolną środę przed Wszystkimi Świętymi.
Z góry dzięki za odpowiedź!!
Pozdrawiam!!

Nie - oznacza to, że po 30 dniach można ubiegać się o 2 dni.

witam
od 1 sierpni jestem na stażu do 30 października z tego co rozumiem to przysługuje mi 6 dni wolnego.Czy ma znaczenie gdzie odbywa się staż ponieważ ja odbywam go w urzędzie pracy i powiedziano mi ze za każde przepracowane 30 dni nalezą mi się 2 dni wolnego:(

Tak po trzech m-cach stażu przysługuje 6 dni wolnego, natomiast masz prawo już po 30 dniach przepracowanych do 2 dni wolnych.

Witam, słyszałam sprzeczne opinię, więc poradzę się tutaj.
Mój staż kończy się 26 listopada, zostały mi 4 dni wolne, których nie użyłam we wcześniejszych miesiącach. Za październik dojdą mi kolejne 2 dni i w listopadzie przed końcem stażu mam także prawo do 2 dni wolnych.
Razem to daje 8 dni. I teraz moje pytanie, czy w październiku mogę zużyć 2razy po 2 dni i w listopadzie 2 razy po 2 dni, czy muszę je jakoś skumulować i wykorzystać w ostatnim miesiącu stażu?
Pozdrawiam

Nie musisz ich kumulować. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to to, że dni wolne nabywasz następczo, co 30 dni, i nie możesz ich wykorzystać "z góry". Wg tej zasady obliczysz sobie wszystko, czego potrzebujesz :)

MZoltowski napisał:
Nie musisz ich kumulować. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to to, że dni wolne nabywasz następczo, co 30 dni, i nie możesz ich wykorzystać "z góry". Wg tej zasady obliczysz sobie wszystko, czego potrzebujesz
Można skorzystać z dnia wolnego przed upłynięciem pierwszych 30 dni stażu - wyjaśnienia ministra do ustawy.

gośćforum123 napisał:
Można skorzystać z dnia wolnego przed upłynięciem pierwszych 30 dni stażu - wyjaśnienia ministra do ustawy.
Jasne. Tylko jakie jest zastosowanie tych wyjaśnień do przedmiotowego przypadku?

MZoltowski napisał:
i nie możesz ich wykorzystać "z góry"
Wyjaśnienia mają zastosowanie do przekazanej informacji, iż dni wolnych nie można wykorzystać "z góry". Warto, aby użytkownicy forum mieli świadomość, że możliwe jest skorzystanie z dnia wolnego przed upływem pierwszych 30 dni. . Na to samo pytanie Mallie odpowiedziałam w innym wątku.

Powrót