Dni wolne na stażu.

• Autor wątku Autor wątku tomciopogromcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomciopogromcio

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam. Wiem, że przysługuje 2 dni wolne za każde 30 dni kalendarzowych odbywania stażu. Wiem, że przez pierwsze 30 dni nie można brać dni wolnych i wiem, że za ostatni miesiąc pracodawca jest ZOBOWIĄZANY udzielić ich "z góry". I wiem, że mogę je sobie kumulować. Mam pytanie takie, czy pomiędzy pierwszymi 30 dniami i ostatnim miesiącem mogę sobie wziąć jakiś dzień z góry? Czyli po 2 miesiącach stażu wybrać 5 dni wolnego (a nie przysługujące 4 dni), jeśli pracodawca nie robi z tym problemów? I drugie pytanie co ze świętami przypadającymi w soboty dla stażystów pracujących od poniedziałku do piątku. Czyli np. 15 sierpnia czy mogę wziąć za ten dzień jakiś dzień wolny?

Ostatnia edycja:
tomciopogromcio napisał:
czy pomiędzy pierwszymi 30 dniami i ostatnim miesiącem mogę sobie wziąć jakiś dzień z góry?Czyli po 2 miesiącach stażu wybrać 5 dni wolnego (a nie przysługujące 4 dni), jeśli pracodawca nie robi z tym problemów?
Nie, nie ma takiej możliwości.
tomciopogromcio napisał:
co ze świętami przypadającymi w soboty dla stażystów pracujących od poniedziałku do piątku. Czyli np. 15 sierpnia czy mogę wziąć za ten dzień jakiś dzień wolny?
Sprawa jest dyskusyjna, dlatego najlepiej zapytać o opinię swój PUP... żeby później nie było rozczarowania jak PUP za ten dzień wolnego nie zapłaci.

A w normalnej pracy za świąteczną sobotę pracodawca określa inny dzień wolnego, czy pracownik wybiera? (czy może tak i tak się zdarza)

Witam, słyszałam sprzeczne opinię, więc poradzę się tutaj.
Mój staż kończy się 26 listopada, zostały mi 4 dni wolne, których nie użyłam we wcześniejszych miesiącach. Za październik dojdą mi kolejne 2 dni i w listopadzie przed końcem stażu mam także prawo do 2 dni wolnych.
Razem to daje 8 dni. I teraz moje pytanie, czy w październiku mogę zużyć 2razy po 2 dni i w listopadzie 2 razy po 2 dni, czy muszę je jakoś skumulować i wykorzystać w ostatnim miesiącu stażu?
Pozdrawiam

Możesz. Decyzja o terminie korzystania z dni wolnych należy do Ciebie (oczywiście warto ustalić z organizatorem).

Oczywiście, że ustalę z organizatorem. Gorzej jak nie wyrazi zgody.
Co wtedy?
Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź :-)

Pracodawca zobowiązany jest udzielić Ci przysługującego wolnego. Nie funkcjonuje zapis, że trzeba go wykorzystać w jednym terminie, skumulowany.

U mojego stażysty w umowie z UP wyraźnie wynikało że przysługuje mu 2 dni wolnego w każdym miesiącu i to znaczy że tych dni nie kumuluje się, bo inaczej napisane byłoby że za okres 6 miesięcy należy się 12 dni wolnego.

U mnie w umowie jest napisane.
"Udzielenie na wniosek bezrobotnego odbywającego staż dni wolnych w wymiarze 2 dni za kazde 30 dni kalendarzowe odbywania stażu. Za ostatni miesiąc odbywania stażu organizator obowiązany jest udzielić dni wolnych przed upływem zakończenia stażu.

To teraz się jeszcze może okazać, że nie będę mogła skorzystać z dni wolnych, które mi jeszcze zostały?

Mallie napisał:
To teraz się jeszcze może okazać, że nie będę mogła skorzystać z dni wolnych, które mi jeszcze zostały?
Dni na stażu można kumulować, natomiast proszę pamiętać, że wykorzystanie dni wolnych musi nastąpić na wniosek bezrobotnego i za zgodą organizatora. Dlatego chęć skorzystania z dni wolnych i w jakim terminie warto odpowiednio wcześniej ustalić z organizatorem.

Powrót