dni wolne stażysty

• Autor wątku Autor wątku karina1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karina1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
witam serdecznie. jakiś czas temu podjęłam staż w pewnym miejscu. czasami są dniówki że pracy jest dużo, czasami mało, i wiemy z wyprzedzeniem jak mniej więcej będzie. oprócz mnie jest drugi stażysta, z dłuższym stażem pracy. mam zapytanie o dni wolne pracownik zaplanował sobie urlop wypoczynkowy, stażysta ma urlop kilka dni który został zaplanowany przed podjęciem stażu, i nic nie można zmienić.

prosiłam pracodawcę o dzień wolny na długi weekend i co prawda nie otrzymałam odpowiedzi ale usłyszałam od pracowników że nie zgodził się bo jest dużo pracy. wiem że dużo pracy będzie też na następny taki weekend w sierpniu i podejrzewam że też mi odmówi. czuję się pokrzywdzona bo może być dużo pracujących piątków i poniedziałków i nie wiem czy jest szansa na wydłużenie weekendu. czy pracodawca może mi odmówić. obawiam się ze będe dostawać pojedyncze dni kiedy nakładu pracy będzie mało. żadne wyjazdy (poza ustawową sobotą i niedzielą) nie będa wchodziły w grę a pozostali mają tygodniowe urlopy i wyjazdy.

Ostatnia edycja:
Zgodnie z art. 53 ust. 7a ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy "[FONT=&quot]Na wniosek bezrobotnego odbywającego staż pracodawca jest obowiązany do udzielenia dni wolnych w wymiarze 2 dni za każde 30 dni kalendarzowych odbywania stażu. Za dni wolne przysługuje stypendium."
[/FONT]
[FONT=&quot]Zatem organizator stażu (pracodawca) nie ma możliwości decydowania o terminie wykorzystania dni wolnych przez stażystę, a udzielenie dnia wolnego uzależnione jest jedynie od złożenia przez stażystę pisemnego wniosku. Nie bez znaczenia jest tutaj fakt, iż stażysta nie jest pracownikiem w rozumieniu kodeksu pracy, zatem pracodawca nie może uzależniać funkcjonowania firmy od stażysty. Tym samym tłumaczenie typu "jest dużo pracy" albo "inni pracownicy mają wolne i nie ma kto pracować" jest naruszeniem zasad organizacji stażu i nie powinno mieć w ogóle miejsca.
Proponuję w tej sytuacji złożyć na piśmie wniosek do organizatora stażu powołując się na ww. przepis (dokładnie go cytując), a jeśli organizator stażu odmówi, proszę poprosić o interwencję PUP.
[/FONT]

tak to wyglada, ze jestesmy do pracy od pon do pt, a soboty, niedziele i w swiateczne dni przychodza wymiennie pracownicy również z innego dzialu. przez najbardziej obciazony weekend,juz sa plotki ze jeden wspolwlasciciel firmy chcialby nas stazystow ustawiac na weekend (kiedy jest najwiecej pracy) aby nie angazowac pracownikow, oczywiscie jako 6 dzien pracy, odplatnie.

jesli stazysta albo pracownik wezmie wolne to albo dzial sobie poradzi albo firma wezmie kogos z innego dzialu, wiec czuje ze funkcjonowanie firmy jest zalezne od stazystow

Ostatnia edycja:
karina1995 napisał:
wspolwlasciciel firmy chcialby nas stazystow ustawiac na weekend (kiedy jest najwiecej pracy) aby nie angazowac pracownikow, oczywiscie jako 6 dzien pracy, odplatnie.
Zdaje sobie Pani sprawę, że nie wolno Pani przyjąć dodatkowo nawet przysłowiowej złotówki, prawda? Stażysta pozostaje bowiem w trakcie stażu osobą bezrobotną, co oznacza, że nie może dorabiać sobie na boku.
Jeśli przyjmie Pani wynagrodzenie, a sprawa wyjdzie na jaw, to będą nieprzyjemności. Na czele z możliwością zwrotu stypendium.
Proszę postąpić tak, jak doradziłam wyżej.

Powrót