do 5 lat pozbawienia wolności???

• Autor wątku Autor wątku smOkers3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smOkers3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.
Pierwszy raz jestem na tym forum,pisze w takiej sprawie bo zostałem złapanany wraz z 4 moimi kolegami na malowaniu Tranwajów.(Niszczenie Mienia)
I grozi nam do 5 lat pozbawienia wolności.Jest to nasza piewsza taka poważna wpadka.
Nigdy wcześniej nie byliśmy karani, i czy w takiej sytuacji grozi nam więzienie czy tak zwazne zawiasy????
pozdrawiam!

zawiasy i jakaś grzywna pierwszy raz choć spotkałam się z przypadkiem gdzie młodzi siedzieli za rzucanie śnieżkami w autobus?:?:?

aha,dzieki:)..
ja to pierwszy raz jestem postawiony w takiej sytuacji wiec wole sie dowiedzieć co tam może poważnego z tego wyniknąć.

Proszę mieć jednak na uwadze, iż jeżeli będzie mieli szczęście i Sąd skaże Was na karę pozbawienia wolności z warunkowym wykonaniem zawieszenia kary, to oprócz tego spotkają Was jeszcze dalsze dolegliwości:
a) grzywna
b) naprawienie zniszczonego mienia, lub co bardziej prawdopodobne zapłacenie za malowanie tramwajów.

Nie wypełnienie wyroku Sądu jest przesłanką do odwieszenia wykonania kary.

biore to pod uwage oczywiście,
ale nigdy wcześniej nie byłem karany, to skoniczy sie na zawiasach i grzywnie-pokryjemy koszt czyszczenia bądz malowania i to chyba będzie ta grzywna.. ?? tak uważam..?

Spokojnie. Dostaniecie maksymalnie zawiasy, a może tylko grzywnę (nie wiem, jakie są faktycznie szkody).
Nie ma miejsc wolnych w więzieniach, sądy nie szastają wyrokami bez zawiasów ;).

dorota-sz6 napisał:
zawiasy i jakaś grzywna pierwszy raz choć spotkałam się z przypadkiem gdzie młodzi siedzieli za rzucanie śnieżkami w autobus?:?:?
To wbrew pozorom całkiem prawdopodobne. Jeżeli obrzucany śnieżkami autobus znajdował się w ruchu drogowym, to mogło to prowadzić do zagrożenia. Także czyn mógł być znacznie poważniejszy niż smarowanie markerami po siedzeniach.

dobże to wiedzieć,
a do szkód to sam niewiem na ile to wyliczyli??narazie czekam na powiadomienie na sprawe ponoć ma przyjść..
straty to hmmm.. uważam że tą farbe którą malowaliśmy można noramlnie zetrzeć i bedzie normalnie wyglądało,,ale czy przystaną na to,to niewiem..czas pokaże.
Zastanawiam sie czy w moim przypadku ten artykół by obowiązywał:

Art. 63a. (85) § 1. Kto umieszcza w miejscu publicznym do tego nie przeznaczonym ogłoszenie, plakat, afisz, apel, ulotkę, napis lub rysunek albo wystawia je na widok publiczny w innym miejscu bez zgody zarządzającego tym miejscem,
podlega karze, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. W razie popełnienia wykroczenia można orzec przepadek przedmiotów stanowiących przedmiot wykroczenia oraz nawiązkę w wysokości do 1.500 złotych lub obowiązek przywrócenia do stanu poprzedniego.

Nie. To jest niszczenie mienia. Ale raczej przypadek mniejszej wagi.

Art. 288.
§ 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wol-
ności do roku.

aha, a jeżeli nie byliśmy karani wcześniej, to pozbawienie wolności na rok nas obowiązuje??
czy najpierw bedzie Ograniczenie wolności(zawiasy)..??

Powrót