Do kiedy gwarancja na produkt ?

• Autor wątku Autor wątku hornwaldt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hornwaldt

Stały bywalec
Odpowiedzi
419
Poproszę o wyjaśnienie mi jednej kwestii - zdarzenie jest prawdziwe, a daty dla lepszego obrazu sprawy wymyślone przeze mnie.
Zamówiłem smartfon przez sklep internetowy.
Zamówienie w internecie złożyłem 01.06.2016, tego samego dnia opłaciłem zamówienie online,
paragon fiskalny wystawiony został z datą 15.06.2016,
sprzedawca dnia 17.06.2016 złozył towar do wysyłki (dowód: data stempla pocztowego na kartonie i nr trackingowy paczki w internecie - w jednej dacie),
przesyłkę otrzymałem po 20 dniach od wysyłki tj. 10.07.2016 (odebrałem niezwłocznie po pierwszym awizowaniu).
W korespondencji e-mail pomiędzy: sprzedawca-kupujacy, sprzedawca poinformował iż gwarancja na produkt jest ustawowa i biegnie przez 24 miesiące od daty sprzedaży.
Mam bardzo ważne pytanie - czy datą sprzedaży w tym przypadku jest wystawienie paragonu fiskalnego przez sprzedawcę, czy faktyczne wydanie towaru odbiorcy przez pośrednika - Pocztę Polską ? I jak ten fakt dostarczenia po np. 23 miesiącach dokumentować (nie wiem czy system śledzenia przesyłek internecie nie przedawnia się i czy w funkcjonuje dla transakcji sprzed 24 miesięcy ? Poczta Polska nie wydaje zadnych potwierdzeń dot. wydania towaru.

Okresu odpowiedzialności sprzedawcy (rękojmia) wynosi 2 lata od dnia wydania rzeczy konsumentowi.
Liczy się moment wydania towaru przez dostawce (np Pocztę Polska)

Ostatnia edycja:
Powrót