do kogo należą nieprzyjęte projekty?

• Autor wątku Autor wątku justgo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justgo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W umowie o pracę mam ujęty w zakresie obowiązków taki punkt:
"Projektuje, opracowuje i realizuje druki związane z działalnością [...firmy] - plakaty, zaproszenia, ulotki, foldery itp. Stworzenie utworu przez pracownika w wyniku wykonywania obowiązku ze stosunku pracy, powoduje nabycie przez [...firmę] autorskich praw majątkowych do tego utworu, na wszystkich polach eksploatacji wymienionych w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych, z dn. 4 lutego 1994r. (tekst jednolity Dz. U. z 2000 r. Nr 80, poz 904 z późniejszymi zmianami w kraju i za granicą)."

Czy te wersje projektów, robionych na jeden z tematów, których pracodawca nie zaakceptował, też przechodzą na jego własność, czy tylko ta wersja - którą przyjął i która została wdrożona?

Pracodawca, wypowiadając mi umowę o pracę, zażądał sobie zostawienia mu wszystkich projektów. I tych przyjętych i tych nieprzyjętych, zaznaczając, że być może kiedyś je wykorzysta.

z góry dziękuję za odpowiedź - Justyna

Wszystko co zrobilas w ramach pracy w firmie jest wlasnoscia pracodawcy - niezaleznie od tego czy to wykorzystal czy odlozyl na polke.

Wiesz, ja też czytam ze zrozumieniem. Na logikę to tak brzmi, jak mówisz, ale jest coś takiego, jak: przyjęcie i nieprzyjęcie utworu.
I dlatego o to się pytam.
W prawie autorskim jest napisane, że pracodawca ma pół roku na przyjęcie i nieprzyjęcie utworu. Mój - kilka projektów odrzucił, czyli ich nie przyjął.
Mało tego, dożywotnio nic do niego nie należy. Ma 2 lata na realizację utworu. Jak tego nie zrobi, to wraca to do mnie.

Tylko nie wiem, czy to, co odrzucił, ma prawo wykorzystac w tym czasie.

Rzeczywiscie, teraz widze w ustawie cos na ten temat.
Niestety moja wiedza tak gleboko nie siega - musisz poczekac az ktos inny Ci odpowie.

PS.
Tekst o czytaniu ze zrozumieniem mam w stopce i nie byl kierowany do Ciebie osobiscie. :)

Powrót