Do kogo należy nr telefonu? Operatora czy klienta?

• Autor wątku Autor wątku englung
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

englung

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
przeszukuję internet i nie mogę znaleźć odpowiedzi na w sumie proste pytanie:
Do kogo należy numer telefonu? Do operatora czy do klienta? Oczywiście opłacam/przedłużam ważność (i tu tez pytanie, bo przedłużam w zasadzie ważność konta nie nr telefonu).

Zwłaszcza teraz w momencie gdy wszystkie nr muszą być zarejestrowane?

Tak wiem, może być kilka przypadków, i w sumie na każdy z nich chciałbym dostać odpowiedź.
1. Zakupuję Pre-Paid i rejestruję --> Nr należy do mnie czy do operatora?

2. Zakupuję Pre-Paid, rejestruję i przenoszę do innego operatora (umowa abonamentowa) --> Kto jest właścicielem numeru? Ja czy operator?

3. Zakupuję Pre-Paid, rejestruję, przenoszę do innego operatora (umowa abonamentowa), rozwiązuję umowę z końcem okresu jej obowiązywania. I po rozwiązaniu umowy kto zostaje właścicielem? Ostatni operator? Pierwszy operator? Czy może klient który zakupił Pre-Paid?

Bardzo bym prosił o jakąś pomoc, mnie dotyczy 3pkt. Wydawać by się mogło, że sprawa prosta, ponieważ w wypowiedzeniu zaznaczyłem iż proszę o przeniesienie nr po skończonej umowie do usługi na kartę, ale zamiast tego wyłączyli mi nr telefonu. Chciałbym ten nr odzyskać, a nie wiem jak to prawnie wygląda.

Dziękuję i Pozdrawiam

No tak, ale operatorzy "dzierżawią/wynajmują/wypożyczają" te nr i w zasadzie przypisują do danej osoby/podmiotu która jest na tym nr zarejestrowana.

Z reguły powszechnie przyjęte jest iż, chcąc zachować nr telefonu po abonamencie, przenosi się go do ofert Pre-Paid. Wystarczy przy wypowiedzeniu poinformować o takiej prośbie.

Wracając do mojego problemu, to nie wiem jakim prawem (bezprawnie) wyłączyli mi nr nie przenosząc go do oferty Pre-Paid. Spełniłem wszelkie wymogi dotyczące wypowiedzenia w tym zaznaczyłem iż, chcę korzystać z opcji Pre-Paid po zakończonej umowie.

Teraz nie wiem na czym się oprzeć pisząc pisma/reklamacje itp. o przywrócenie mojego nr telefonu.

Edit.
Znalazłem coś takiego:
"Numer telefoniczny nie należy do żadnego z ww. przedsiębiorców czy też klienta. Numeracja telefoniczna dla publicznych sieci telefonicznych jest zasobem należącym do Państwa, którego gospodarowanie prowadzone jest na podstawie przepisów prawa i decyzji właściwych organów Państwa, w tym na podstawie decyzji Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej. W chwili, kiedy przestają obowiązywać decyzje abonenta lub użytkownika usługi przedpłaconej (któremu w ramach usługi przyłączenia do sieci numer został przydzielony), tzn. że klient ten zrezygnował z korzystania z tego numeru - to wówczas numer taki wraca do przedsiębiorcy macierzystego, tj. tego, który uzyskał taki numer w drodze przydziału bezpośrednio przez Prezesa UKE."

O ile ten tekst jest nadal aktualny to by wynikało, że decyzja co z nr telefonu należy do mnie. Jeżeli żądam pozostawienia go w ramach usługi Pre-paid to muszą to zrobić?

Ostatnia edycja:
Powrót