do kogo napisać skarge

• Autor wątku Autor wątku Qido
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qido

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W grudniu 2007 minęła mi polowa okresu na ktory orzeczono mi zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych (wypadek-bylem trzeźwy). W lutym 2008 złożyłem prośbę o skrócenie okresu ka Był kurator u mnie , dzielnicowy itd.... jednak terminu wejścia sprawy na wokande wciąż nie ma... na telefon dowiaduje się co miesiąc i co miesiąc dowiaduję się, że moze będzie w przyszłym rozpatrzona.. czekam juz 4 miesiące (110 dni) i nie zapowiada sie ze najbliższym okresie moja prośba zostanie rozpatrzona..W takim tempie to wyrok sam mi przeleci do końca zanim ktokolwiek rozpatrzy moja prośbę.
Czy jest gdzieś ustawowo określone ile czasu sąd ma na ustosunkowanie sie do mojej prośby ?
Do kogo mogę napisać skargę w tym temacie?

[cytat="Qido":3ndtpook] Czy jest gdzieś ustawowo określone ile czasu sąd ma na ustosunkowanie sie do mojej prośby ? [/cytat:3ndtpook]
Nie ma nigdzie tego określonego. Sad rozpatruje sprawy niezwłocznie czyli bez zbędnej zwłoki. Proszę to czytac jako "kiedy znajdzie czas". Sprawy w sądzie rozpatrywane są wedlug kolejności wplywu (nie dotyczy to spraw aresztanckich), i po prostu każda sprawa musi co swoje odleżeć. Osób piszących różne wnioski, skargi, prosby etc jest wiele, i wszystkie takie sprawy musza zostać rozpatrzone. A to wymaga czasu.
[cytat:3ndtpook] Do kogo mogę napisać skargę w tym temacie?[/cytat:3ndtpook]
Może Pan napisać prośbę do prezesa sądu gdzie ma odbyć się Pana sprawa, o spowodowanie przyspieszenia terminu. Oczywiście w piśmie należy wskazać stosowne argumenty, które przemawiają na Pana korzyść. Odradzam uzasadnienie typu "bo pół kary odblem to muszę dostać". Tego typu uzasadnienie to najlepsza metoda, aby nic nie uzyskać.

Powrót