DO KOGO SIE ZGŁOSIĆ W SPRAWIE WYPADKU KOMUNIK

• Autor wątku Autor wątku Cypcyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cypcyk

Cypcyk

Stały bywalec
Odpowiedzi
733
Miałem wypadek samochodowy w którym jestem poszkodowanym z uwagi na to ze to jest mój pierwszy wypadek w życiu nie wiem co mam robić do kogo sie zgłosić w sprawie zadośćuczynienia po tym wypadku? Dowiedziałem się juz ze moge otrzymać takie zadośćuczynienie z OC sprawcy wypadku, oraz z mojego ubezpieczenia NNW z uczelni gdyż jestem studentem. Obrażenia po tym wypadku miałem powyżej 7 dni, co podobno kwalifikuje się na sprawe sądową jednak tutaj juz kompletnie sie nie orientuje jak mam to załatwić do kogo się zgłosić czy mam mieć prawnika, dlatego zgłaszam sie o pomoc żeby mi ktoś poradził co krok po kroku musze zrobić. Dziękuje mój e-mail Scolon@interia.pl mile widziane wszystkie odpowiedzi zarówno przesłane e-mailowo jak te udzielone tutaj na forum.

A masz dane sprawcy ?? Jego oświadczenie ?? Była policja ??

Tak mam dane sprawcy byla na miejscu zdarzenia policja sporządzona została notatka po wypadku a ja zostałem przewieziony do szpitala karetka bezpośrednio po zdarzeniu.

[cytat:2amt02yh]
Obrażenia po tym wypadku miałem powyżej 7 dni, co podobno kwalifikuje się na sprawe sądową
[/cytat:2amt02yh]
Chodzi o sprawę karną przeciwko sprawcy, a nie o drogę dochodzenia roszczeń przez Ciebie. Ty do sądu iść nie musisz. Powinieneś zgłosić szkodę z OC do ubezpieczyciela sprawcy. Możesz osobiscie, możesz przez prawnika czy innego posrednika. Ważne, żebys dysponował jak najobszerniejszą dokumentacją swojego leczenia.

Witam.

Możesz zgłosić już szkodę lub poczekać chociażby do zakończenia sprawy na policji (dochodzenia - dostaniesz zawiadomienie o skierowaniu sprawy do sądu, bądź nie...). Jeżeli skierujesz już sprawę do Ubezpieczyciela, on wystąpi do policji po tzw. notatkę. Jeżeli uzna, że wina sprawcy zdarzenia nie budzi wątpliwości, wypłaci odszkodowanie nie czekając na zakończenie sprawy sądowej (jeżeli takowa zostanie wszczęta).

Tymczasem zbieraj wszystkie dokumenty za leczenie, dojazdy, utracone dochody (może dorabiasz na zlecenie), etc.

Z NNW zgłaszaj szkodę bez czekania na wynik postępowania.

Powrót