do kogo spłacic zadłużenie

• Autor wątku Autor wątku piotr751
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr751

Użytkownik
Odpowiedzi
96
Otrzymałem wezwanie do zapłaty od komornika o egzekucję należności za mieszkanie wraz zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji.
(była już rozprawa w kwocie do zapłaty są już koszty procesu)
Komornik dał mi 14dni na zapłatę zadłużenia około 30 tyś. i podał że mam wpłacic pieniądze na jego konto czyli komornika.
Komornik w pismie podaje że reprezentuje Zarząd Nieruchomości Komunalnych.
Mam pewne obawy że kiedy wpłace całosc zadłużenia na jego konto to komornik może wymyślec jakies nowe swoje koszty i sprawa się nie zakonczy.
Czy mogę zapłacic dług do wydziału lokalowego zamiast do komornika w wysokosci okolo 25tyś a do komornika zanieśc tylko około 5tyś jego kosztów ?
Czy też już w tym momencie kiedy jest zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i był już sąd to wydział lokalowy już nie może odebrac tych należności bezpośrednio do swojej kasy ode mnie z pominięciem konta komornika ?
Jak najlepiej zakończyc tę sprawę żeby nie miec problemów ?

1. Rozprawa musiał być, gdyż komornik działa tylko na podstawie orzeczenia sądu zaopatrzonego w klauzulę wykonalności a nie własnego widzimisie ;)
2. Reprezentować wierzyciela może jego pełnomocnik, a komornik działa tylko na jego zlecenie ;)
3. Komornik nie może "wymyślać sobie" kosztów gdyż ich wysokość jest precyzyjnie wskazana w Ustawie o komornikach sądowych i egzekucji (min w art. 39 i 45 ) ;)
4. Możesz spłacić zadłużenie bezpośrednio wierzycielowi a komornikowi tylko jego koszty, ale moim zdaniem jest to rozwiązanie bardziej kłopotliwe gdyż wówczas komornik umorzy postępowanie dopiero po złożeniu stosownego wniosku przez wierzyciela (Twoje oświadczenie o tym, że spłaciłeś zadłużenie nie jest dla komornika wiążące) a po drugie w przypadku gdy komornik sam wyegzekwuje i przekaże wierzycielowi jego należność wówczas, zgodnie z art. 816 kpc, zatrzyma tytuł egzekucyjny w aktach i nie trafi on już do obrotu prawnego dzięki czemu masz pewność, że Twój wierzyciel za jakiś czas nie postanowi znów (przez niedopatrzenie lub z premedytacją) wszcząć przeciwko Tobie egzekucji.
5. Wierzyciel zawsze może przyjąć świadczenie od dłużnika ale patrz pkt. 4
6. Moim zdaniem najlepiej załatwić to przez komornika, gdyż daje to największe gwarancje świętego spokoju w przyszłości

W mojej ocenie i z mojego doświadczenia natomiast wynika, że należy unikać jakiegokolwiek kontaktu z komornikiem i ułożyć się jak najszybciej z wierzycielem.
Zanieś więc należne pieniądze do Zarządu Nieruchomości Komunalnych, lub wpłać je na konto, a po 2-3 dniach pójdź po kwit, że masz zadłużenie spłacone i każ wysłać taką informację do komornika.
Oszczędzisz w ten sposób około 4 tys (15% sumy wyegzekwowanej), bo tyle komornik weźmie za egzekucję. Jest na ten temat wyrok Sądu Najwyższego, gdzie została przyjęta zasada, że komornik dostaje wynagrodzenie proporcjonalnie do wyegzekwowanej kwoty (czyli tego co przejdzie przez jego konto).

Powrót