Do kogo zwrócić się o pomoc w napisaniu skargi na interpretację indywidualną do WSA?

• Autor wątku Autor wątku Anoli1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anoli1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Drodzy forumowicze,

Pisał ktoś z Was może skargę na interpretację indywidualną do WSA?
W drodze darowizny nabyłam lokal mieszkalny, który sprzedałam. Jednakże przed zawarciem umowy sprzedaży otrzymałam od kupującego środki finansowe w ramach zawarcia umowy przedwstępnej. Wspomniane środki finansowe uznałam za dochód zgodnie z zapisem art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych mówiącym o tym, że dochody z odpłatnego zbycia są wolne od podatku dochodowego w wysokości, która odpowiada iloczynowi tego dochodu i udziału wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe w przychodzie z odpłatnego zbycia jeżeli w okresie dwóch lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie nieruchomości, przychód uzyskany z tego zbycia zostanie wydatkowany na własne cele mieszkaniowe. W związku z tym zawarłam umowę sprzedaży działki budowlanej, na zakup której przeznaczyłam część pieniędzy z otrzymanej kwoty, przy czym w sporządzonym akcie notarialnym zaznaczyłam, że powyższego zakupu dokonałam z pieniędzy otrzymanych przy umowie przedwstępnej sprzedaży lokalu mieszkalnego. Pozostałą kwotę otrzymaną od kupującego w ramach umowy sprzedaży tego lokalu wydatkowałam na własne cele mieszkaniowe przez okres dwóch lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie nieruchomości. Zostałam wezwana do przedłożenia dokumentów potwierdzających wydatkowanie dochodu z odpłatnego zbycia na własne cele mieszkaniowe przez okres dwóch lat. O odmiennej interpretacji ww. przepisu dowiedziałam się niedawno.

Ostatnia edycja:
Widziałam ten wzór skargi, oczywiście, że skarga mówi sama za siebie, że interpretacja była niekorzystana, ale chodzi mi o to kto może napisać całą skargę.

Myślałam, że skarga musi mieć pieczątkę radcy prawnego i spełniać wymogi formalne....

Do WSA nie ma wymogu sporządzenia przez radcę prawnego. Dopiero jest on na etapie NSA.

Powrót