Do Pana Janusza M.

• Autor wątku Autor wątku Matmis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Matmis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Bardzo mi zależy na odpowiedzi na moje pytanie...być może nie czytał Pan tego postu a w poniedziałek mija termin na ew. odwołanie...
"Witam.
Jak w temacie wspomniałem otrzymałem po badaniu przez orzecznika decyzję o częściowej zdolności do pracy.Pomijając zasadność w/w mam zamiar odwołać się od niej do komisji lekarskiej ZUS ponieważ uważam, że lekarz nie miał prawa wydawać decyzji o moim stanie zdrowia orzekając ową zdolność na dzień zakończenia poprzedniego okresu przyznawanej mi już od 7 lat renty..tj.1,5 m-ca wstecz(tyle czekałem na ponowną komisję). Reasumując: lekarz nie może wystawić L-4 na tydzień wstecz...a orzecznik w ZUS może stwierdzać o stanie zdrowia 1,5 miesiąca do tyłu???
Odwołać się więc czy nie mam szans?"

Pozdrawiam i czekam ...

Orzecznik ZUS nie orzeka o stanie zdrowia, tylko o zdolności do pracy.

Janusz M. napisał:
Orzecznik ZUS nie orzeka o stanie zdrowia, tylko o zdolności do pracy.

To rozumiem, mój błąd w tym co napisałem ale nadal nie wiem jak można stwierdzać takie sprawy wstecz a nie w momencie badania???

To jest pytanie do lekarza.
Ja mogę tylko stwierdzić, że orzecznik podejmuje decyzję na podstawie dokumentacji medycznej, opinii specjalistów i swej wiedzy medycznej.
Ja nie jestem lekarzem i mam "zerową wiedzę medyczną" :).

Dziękuję za odpowiedzi.
Myślałem, że dowiem się na forum o przepisach prawnych w/g których powinni postępować orzecznicy...ale to wygląda na to, że ZUS to państwo w państwie i rządzi się własnymi niezrozumiałymi dla ogółu prawami-przykre...
Z wyrazami szacunku
Matmis

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót