Dobezpieczenie się w KRUS na rencie chorobowej

• Autor wątku Autor wątku maciek_ac1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek_ac1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Poniższy post na prośbę mojej mamy.

Urodziłam się w kwietniu 1958 roku. Mieszkam na wsi, rodzice prowadzili gospodarstwo o pow. 7.4 ha.
Jako dziecko chodziłam do szkoły, a po szkole pomagałam rodzicom w gospodarstwie. 1.09.1973 roku poszłam do szkoły zawodowej w której uczyłam się 3 dni w tygodniu. Pozostałe 2 dni w tygodniu odbywałam praktyki po 6 godzin dziennie jako uczeń.
Po powrocie z praktyki pomagałam rodzicom w gospodarstwie. Od 1.09.1973 do 31.01.1976 mam świadectwo pracy. W 1977 roku wyszłam za mąż. Małżonek posiadał gospodarstwo od marca 1977 a ja wychowywałam 3 dzieci. Trochę pracowałam zawodowo, a trochę w gospodarstwie.
W 2012 roku przeszłam operację kręgosłupa szyjnego i zaczęły się problemy zdrowotne: wielopoziomowa dyskopatia szyjna i lędźwiowa, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, stany zapalne przewodu pokarmowego.
Do 2013 roku miałam zapłacone składki KRUS (24 lata, 3 miesiące i 18 dni). Od 2012 roku pobieram rentę chorobową (aktualnie również). W 2017 zgłosiłam się do KRUS ponieważ chciałam się dobezpieczyć, ponieważ prowadziłam i nadal prowadzę działalność gospodarczą. W KRUS okazało się, że nie ma możliwości dobezpieczenia się.
Dopiero w lutym 2018r. dowiedziałam się, że mogę się dobezpieczyć. Od 9.02.2018 płaciłam składki. W lipcu 2018r stawałam na komisję lekarską. Lekarz rzeczoznawca orzekł niezdolność do pracy bezterminowo. W związku z tą decyzją nie mogę się dobezpieczyć. Dostałam decyzje o wyłączeniu mnie z ubezpieczenia. Do otrzymania emerytury (o która walczę) zostało mi 3 miesiące składek KRUS. Dodatkowo mając rentę na stałe nie mogę skorzystać z przysługujących mi świadczeń z ZUS.
Czy widzicie Państwo jakieś światełko w tunelu? Proszę o porady.

Powrót