Dobro dziecka

• Autor wątku Autor wątku Marcin922
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcin922

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich ,
Mam duży problem, ponieważ corka ostatnimi czasy skarży mi sie ze obecny partner bylej żony , krzyczy na nią, karze mówić do siebie ze teraz on jest jej Tatusiem a tamrego taty nie ma . Ze nie moze isc do swojego Taty . Oraz goli przy niej swoje przyrodzenie . Córka sie go boi . Nie chce wracać do matki . Poniewaz sprawujemy opiekę naprzemienna .tydzien na tydzien. Zwracając uwagę swojej byłej żonie słyszę ze wymyslam i nie widzi w tym problemu. Mam nagrania w postaci video oraz rozmow nagrywanych na dyktafonie z córką. Prosze o pomoc co mozna z tym zrobić.

Marcin922 napisał:
Prosze o pomoc co mozna z tym zrobić.
Jeżeli ma Pan uzasadnione podejrzenia, że córce dzieje się krzywda i chce Pan samodzielnie wykonywać bieżącą opiekę to może Pan wnieść o ustalenie miejsca pobytu przy Panu (uchylenie opieki naprzemiennej) z wnioskiem o udzielenie zabezpieczenia na czas trwania sprawy. Gdyby córce groziło realne bezpośrednie niebezpieczeństwo ze strony partnera matki (przytoczone przez Pana zdarzenia raczej na to nie wskazują) to nie powinien Pan wydawać dziecka matce i jak najszybciej wnieść jak wyżej. Jeżeli nie ma bezpośredniego niebezpieczeństwa a nie chce Pan wykonywać samodzielnie bieżącej opieki to o ewentualnych nieprawidłowościach wychowawczych może Pan informować sąd rodzinny lub ośrodek pomocy społecznej.

Wniosek taki muszę kierować do Sądu apelacyjnego czy do Sądu w ktorym zamieszkuje dziecko . ? W mopsie byłem zgłosiłem ale nie zastaje jej Pani w domu . Awiz nie odbiera .

Marcin922 napisał:
Wniosek taki muszę kierować do Sądu apelacyjnego czy do Sądu w ktorym zamieszkuje dziecko . ?
Do sądu rejonowego (wydziału rodzinnego i nieletnich) właściwego miejscowo ze względu na miejsce zamieszkania dziecka.

Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi

Powrót