Dobrowolna rezygnacja z rękojmi

• Autor wątku Autor wątku ma_tematyka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

ma_tematyka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ponownie,

super forum, wiele kwestii rozwiązanych już przed rejestracją, wielkie dzięki na wstępie.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź na mój poprzedni post. Teraz druga kwestia nurtująca serwis komputerowy. Coraz bardziej świadomi (i buńczucznie domagający się) swoich praw konsumenci potrafią wrócić po roku od naprawy z zepsutym sprzętem i domagać się zwrotu pieniędzy za naprawę (czasami oczywiście zgodnie z prawem, lecz prawie zawsze sprzecznie ze zdrowym rozsądkiem).

Pragnę pominąć kwestię zasadności tego typu roszczeń. Moje pytanie jest proste, czy podpisane przez klienta przy zlecaniu naprawy oświadczenie jest zgodne z prawem i może być stosowane przy zawieraniu umów serwisowych:

"Za porozumieniem z serwisem dobrowolnie rezygnuję z rękojmi na wykonanie usługi, celem obniżenia kosztów wykonania naprawy. Po skutecznie wykonanej naprawie wydana przez serwis zostanie karta gwarancyjna z wyszczególnionym okresem ochrony gwarancyjnej na wykonaną usługę."

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Art 558 KC - jaki to niby przepis szczególny zezwalał by w tym przypadku na zasadne wyłączenie rękojmi?

Nie wiem jakie to przepisy szczególne odnoszą się do tego wypadku, ale logiczne wydaje mi się uzasadnienie, iż konsument zrzeka się rękojmi, celem obniżenia kwoty jaką zapłaci za naprawę.

Kwestia jest czy istnieje przepis, który umożliwi nam zgodne z prawem wykorzystywanie tego typu zapisu w przypadku zawierania wybranych umów serwisowych.

W skrócie - nie, nie jest dopuszczalne zastosowanie takiego postanowienia.

Trochę chaotyczny jest też post, ale zakładam, że może chodzić o jedną z dwóch sytuacji:

1) sprzedajesz komputer, po roku zwraca się do Ciebie konsument ze zgłoszeniem reklamacyjnym zawierającym żądanie naprawy komputera. Naprawa jest wówczas nieodpłatna, a rękojmi nie da się wyłączyć (wspomniany art. 558 KC)

2) prowadzisz serwis komputerowy, do którego przychodzi konsument z żądaniem zlecenia naprawy komputera (którego nie kupił u Ciebie). Wówczas nie obowiązuje rękojmia (ta ma bowiem zastosowanie wobec umów sprzedaży), co nie zmienia faktu, że zgodnie z art. 385 (3) pkt 2 KC, w razie wątpliwości uważa się, że niedozwolonymi postanowieniami umownymi są te, które w szczególności wyłączają lub istotnie ograniczają odpowiedzialność względem konsumenta za niewykonanie lub nienależyte wykonanie zobowiązania. Gdyby zaś zlecenie nie pochodziło od konsumenta, to pamiętaj, że nie da się wyłączyć odpowiedzialności wynikającej z winy umyślnej (art. 473 par. 2 KC)

Chodzi o drugą sytuację, naprawę sprzętu, który konsument zakupił w innym miejscu. Jeśli przy naprawach elektroniki nie obowiązuje rękojmia, to temat uważam za zamknięty, jednak chciałbym prosić Was o wskazanie przepisu, który to reguluje.

W internecie udało mi się znaleźć informacje na temat zbliżonych sytuacji w branży budowlanej, gdzie rzekomo rękojmia wynosić ma 12 miesięcy.

Także jeszcze raz najważniejsza kwestia - czy rękojmia zastosowanie ma także przy usłudze naprawy elektroniki (laptopy/telefony etc)?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót