dobrowolna umowa alimentacyjna

• Autor wątku Autor wątku wloszek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wloszek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie odnośnie procedury uzyskania orzeczenia sądu o wysokości pobieranych alimentów. sytuacja wygląda następująco.
od urodzenia dziecka czyli 2 lata łożę na nie kwotę 500 zł miesięcznie. Kobieta która wychowuje naszego syna pobiera zasiłek 500+ i zgodnie ze zmianami które zaszły w tym roku aby nadal pobierać zasiłek musi mieć zasądzone alimenty na dziecko (w poprzednim roku wystarczyło moje oświadczenie). Musi teraz złożyć pozew do sądu o ustanowienie alimentów i tu pojawia się moje pytanie. czy konieczne jest sporządzanie wniosku o zasądzenie alimentów, odbywanie rozprawy i przechodzenie przez całą procedurę? czy nie ma możliwości sporządzenia wniosku na podstawie ugody rodziców zarówno mi jak i matce taka kwota odpowiada i nie chcielibyśmy iść do sądu aby dodatkowo weryfikował nasze potrzeby. bardzo proszę o opinię i ewentualne wskazówki jakie podjąć kroki.

Bez przesady. Całość sprawy zapewne nie będzie dłuższa niż pięć minut. Powódka podtrzymuje swój pozew, Ty się z nim zgadzasz, dochodzi do ugody i to cała sprawa.

Powrót