dobrowolne poddanie się karze a odwołanie

• Autor wątku Autor wątku lebiega9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lebiega9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dobrowolnie poddałem się karze w sprawie z urzędu.Czyli doszedłem do porozumienia z prokuratorem.Znieważenie funkcjonariusza publicznego. Czy pokrzywdzony może nie zgodzić się z wyrokiem i wnieść odwolanie.

1) W jakim trybie poddałeś się karze (art. 335 k.p.k. czy art. 387 k.p.k.)
2) Czy pokrzywdzony przystąpił do procesu w roli oskarżyciela posiłkowego?

1/w trybie 335
2/pokrzywdzony nie był oskarżycielem posiłkowym

Jeżeli wyrok zapadł, to pokrzywdzony niewiele już moze zrobić.
Jeżeli jednak sprawa jeszcze się przed Sądem nie zaczęła, to pokrzywdzony może wstąpić w rolę oskarżyciela posiłkowego i wówczas może się nie zgodzić z wyrokiem.

wyrok zapadł. Ale co znaczy,że niewiele może pokrzywdzony? to właśnie mnie bardzo interesuje co jeszcze może pokrzywdzony?

O ile wyrok się jeszcze nie uprawomocnił:
a) może próbować iść do prokuratora i przekonywać go by ten wniósł apelację;
b) może spróbować złożyć w przewidzianym dla tej czynności terminie wniosek o uzasadnienie wyroku na piśmie bądź od razu apelację łącząc to z jednoczesnym oświadczeniem o przystąpieniu do procesu w charakterze oskarżyciela posiłkowego.

Jeśli nie był oskarżycielem posiłkowym więc nie jest stroną, czy napewno może składać wniosek o uzasadnienie wyroku i apelację???Muszę to wiedzieć na 100%

Są orzeczenia Sądów, z których wynika że pokrzywdzony nie ma prawa skarżyć takiego wyroku, gdyż nie jest stroną procesu. Np.:

Postanowienie Sądu Apelacyjnego w Katowicach z 6 sierpnia 2008 r. (II AKz 589/08)
Postanowienie Sądu Najwyższego z 25 stycznia 2005 r. (WZ 70/04)

Niemniej jednak te orzeczenia dotyczą sytuacji gdy pokrzywdzony złożył środek zaskarżenia bez złożenia oświadczenia o przystąpieniu do procesu w charakterze oskarżyciela posiłkowego.

Dlatego jeśli pokrzywdzony zmieści się w terminie (przed uprawomocnieniem się wyroku) i połączy środek zaskarżenia z oświadczeniem o przystąpieniu do procesu w charakterze strony to moim zdaniem będzie to skuteczne zaskarżenie wyroku. Termin do przystąpienia do procesu w charakterze oskarżyciela posiłkowego w takiej sytuacji jeszcze nie minął (art. 54 par. 1 k.p.k.).
Oczywiście to tylko mój osobisty pogląd.

Powrót