Dobrowolne zrezygnowania ze statusu osoby bezrobotnej przed rozliczeniem skierowania

• Autor wątku Autor wątku MariuszZapala2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariuszZapala2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Jako osoba bezrobotna mam prawo dobrowolnego zrezygnowania ze statusu osoby bezrobotnej.
W urzędzie pracy dostałem skierowanie do pracodawcy oraz termin rozliczenia skierowania do kilku dni. Z niespodziewanych zbiegów okoliczności spowodowanych sprawami prywatnymi na jakiś czas chce zrezygnować z statusu osoby bezrobotnej. Chce skorzystać z opcji niewyrejestrowani przez internet. Również nie mogę odwiedzić pracodawcy z pewnych skutków tych zdarzeń. Zapytałem urzędu co w przypadku jeśli się wyrejestruj bez rozliczenia skierowania. Odpowiedz to W takiej sytuacji urząd dokona wyrejestrowania, ale z powodu braku rozliczenia z oferty pracy dokona wyrejestrowania na 120 dni. Według tego wyroku WSA takie postępowanie urzędu nie ma podstaw prawnych. IV SA/Gl 405/18 - Wyrok WSA w Gliwicach Prawo zostało zmienione czy urząd wyda decyzje o wyrejestrowania na 120 dni bez podstaw prawnych? Jeśli to zrobi powinienem zgłosić sprawę do WSA? Wyrok jest chyba z 2018 roku. Kiedy zapytałem o podstawy prawne otrzymałem informacje że bezrobotny powinien się z niego rozliczyć wówczas na tej podstawie urząd będzie mógł stwierdzić czy odmówiłem przyjęcia pracy czy pracodawca odmówił przyjęcia. Na tej podstawie dokona wyboru, w jaki sposób utarace status bezrobotnego. Art. 33 ust.4 pkt 3 lit.a ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Każda osoba zarejestrowana może złożyć wniosek o wyrejestrowanie.
wniosek ustny
wniosek pisemny złożony w sekretariacie urzędu
wniosek o rezygnacje złożony przez praca.gov.pl

Pamiętaj! nie odmawiasz, a rezygnujesz !
różnica jest taka, że odmawia się danej konkretnej propozycji
a
rezygnujesz ze statusu osoby bezrobotnej, tzn z wszelkich usług
i tu nie musisz podawać, żadnego uzasadnienia.

i możesz zarejestrować się kiedy chcesz, za tydzień za trzy tygodnie.
Powodzenia

Tez mi się tak wydawało. Oficjalna forma informacji urzędu nie podaje informacji o tym ze urząd zadziała bez podstaw prawnych. Podaje tylko jak będzie działał urząd. Jeśli w takich przypadkach urząd działa bez podstaw prawnych a bezrobotny musi szukać sprawiedliwości w WSA to jest to szczególne wykorzystywanie ludzi którzy znajdują się w trudnej sytuacji ponieważ bezrobotni często nie maja środków na godne życie, a co dopiero mówić o środkach na profesjonalne doradztwo prawne i walkę o sprawiedliwe traktowanie. Już wyrejestrowałem się po rozmowie z pracodawca i jego odmowie. Raczej nie będę się już tam rejestrował. Napisałem później taka wiadomości, odpowiedź nie była satysfakcjonująca. Zdecydowanie pokazuje to absurd bezprawnego działania urzędu pracy i bezprawia w takiej sytuacji.

W urzędzie pracy dostaje nowe skierowania z każdym okresem rozliczania. Jak mogę się wyrejestrować nie przyjmując oferty od osoby kierowanej lub nie rezygnując z oferty jeśli pracodawca będzie mnie chciał zatrudnić? Jest taka możliwość tylko jeśli pracodawca nie przyjmie mnie do pracy z jego decyzji lub osoba kierująca zadecyduje że nie da mi nowej oferty. Trudno tu dopatrzeć się "dobrowolnej utraty statusu bezrobotnego". Jeśli nie przyjmę oferty ponieważ chce się wyrejestrować lub przyjmę i się wyrejestruje bez rozliczania lub odmówię u pracodawcy ponieważ chce zrezygnować ze statusu bezrobotnego wynika że nie mogę się dobrowolnie zrzec tego statusu bez kary 120 dni. W takim przypadku decyzja zależy od osoby kierującej do pracy lub pracodawcy. Wygląda to na działania niezgodne z prawami bezrobotnego.

Miał ktoś ostatnio taka sytuacje i może potwierdzić 100% ze urząd działa bez podstaw prawnych w takiej sytuacji? Nie jetem osoba która posiadałaby odpowiednie kompetencje, wszystkie moje wpisy to nie porady prawne. Opieram je tylko na subiektywnych wnioskach które mogą się nie zgadzać ze stanem faktycznym obowiązującego prawa.

Ostatnia edycja:
Podczas nieoddanego skierowania do pracy w terminie kiedy jesteśmy wyrejestrowani urząd dokonuje wyrejestrowania już wyrejestrowanej osoby z powodu braku rozliczenia z oferty pracy na 120 dni? Jest na to uzasadnienie prawne?

Ostatnia edycja:
Powrót