Dobrowolnie płacone alimenty a komornik PILNE

• Autor wątku Autor wątku Dakota 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dakota 13

Dakota 13

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Witam. Mój znajomy od dwóch lat płaci alimenty na dziecko w wysokości 400zł. Płaci przez komornika pomimo tego że nigdy nie zalegał z terminowymi wpłatami. Płaci 400zł plus koszty dla komornika,czyli 470 zł. Co mozna w tej sytuacji zrobić? Przecież to jest tylko dodatkowe obciążanie kosztami zupełnie zbędne. Nigdy nie spóźnił się z zapłatą więc na jakiej podstawie ma komornika?
Czy ma znaczenie to iż w obecnej chwili jest bezrobotny?
I jeszcze jedno. Zasądzone jest 500 zł ale za zgodą byłej żony znajomy płaci 400 do rąk komornika
Co zrobić w takiej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc

To,że jest bezrobotny to nikogo nie interesuje-jest wyrok Sądu.
Skoro egzekucje prowadzi Komornik to znajomy musial sie spożnic z którąs płatnoscia-była mogła również oddac sprawe do Komornika jeśli nie płacił pełnej kwoty zasądzonej.
I to,że Komornikowi płaci 400 zł to tez jest na jego niekorzysc poniewaz w wyroku Sądowym jest 500 zl-i zapewniam cie,że Komornik te brakujące 100 zl nalicza co miesiac z odsetkami jako zaległośc dla dziecka.
Zrobic nic nie może-może sie tylko dogadac z była,żeby umorzyła postępowanie Komornicze bo tylko ona może to zrobic.W sumie jest jeszcze jeden sposob na umorzenie ale na to potrzeba by było duuużżżoo kasy

Ale była znajomego stwierdziła że nie musi wpłacać 500zł bo jej starczy 400. U komornika napisała oświadczenie że zgadza się na taką sumę. Komornik też nigdy nie żądał od znajomego więcej jak 400 zł plus swoje koszty. Czy to oznacza że mimo tego oświadczenia byłej żony, znajomemu urósł dług z tej różnicy 100 zł miesięcznie plus odsetki? Alimenty w przedstawionej przezemnie formie znajomy płaci już od dwóch lat. Jak to teraz wyprostować aby można było płacić bez komornika.

Jesli napisala takie oswiadczenie to ten dług nie powinien rosnąc.
Zeby nie placic przez Komornika to trzeba sie dogadac z Byłą,żeby umorzyła egzekucję-tylko ona może to zrobic

Czyli to oznacza że pomimo wyroku zasądzającego na 500zł gdy podpisała oświadczenie że zgadza sie na 400zł co miesiąc znajomy nie będzie musiał jej zwracać różnicy nawet gdy ona będzie tego żądała? Kilka dni temu znajomy miał z byłą awanturę i ona oświadczyła że będzie teraz żądać 500 zł co miesiąc(czyli tyle co w wyroku) i nadal przez komornika. Czy może zaskarżyć go o zwrot tej różnicy 100zł miesięcznie które były wpłacane przez dwa lata? Skoro rzetelnie wpłaca alimenty to dlaczego ma komornika. Nigdy nie spóźnił się z żadną wpłatą. Po prostu była żona kolegi poszła od razu do komornika.Pomimo tego że alimenty były wpłacane terminowo tyle że do jej ręki. Nie bardzo to rozumiem i dla mnie to dziwne że ot tak można sobie iść do komornika i obciążyć jeszcze dodatkowymi kosztami gdy alimenty są rzetelnie i terminowo wpłacane. bardzo proszę o odpowiedź.

Osobiście płacę od około 3 lat alimenty w wysokości 500 zł. Z powodu utraty pracy przez kilka miesięcy płaciłem co miesiąc nie pełne kwoty .Była skierowała sprawę do komornika ,więc teraz alimenty ściągane są z mojego wynagrodzenia,oczywiście dochodzą koszty komornicze.
Ostatnio rozmawiałem ze znajomą sędzią w tej sprawie , i okazuje się ,że chyba jest szybka metoda na pozbycie się komornika bez dogadywania się z byłą.
Wystarczy ,że po mimo potrąceń komornika wyślemy byłej pełną kwotę alimentów bezpośrednio dla niej.Jeżeli przyjmie pieniądze ,jest to podstawą w sądzie o zawieszenie lub nawet zakończenie działań komorniczych.Jeżeli była nie przyjmie kwoty ,to samo należy zrobić w następnym miesiącu,jeśli ponownie nie przyjmie dobrowolnie płaconych alimentów jest to ewidentny brak współpracy z jej strony i co za tym idzie również powód do " zdjęcia " komornika.
Ja wkrótce spróbuję czy to działa.

Głupoty pisze Oliwier
Zdjąc Komornika tylko może była żona.
Drugi sposób jest taki:
Mozesz wystapic do sadu o zawieszenie egzekucjii,ale w tym przypadku trzeba wplacic do depozytu sadowego polroczna wysokosc alimentow jako zabezpieczenie-ale zanim będziesz chcial tak zrobic nie mozesz miec zadnych zaległości wobec dziecka.
A wracajac do jeszcze do twojej wypowiedzi Oliwier:możesz tak robic-ale nie radze-bo gdy była nie umorzy egzekucjji koszty komornicze i tak bedą Tobie rosły.
A jeśli chodzi Dakota o Twoje pytanie-ex żona może w kazdej chwili zrezygnowac z tej ugody i wystapić o egzekucje całej kwoty czyli te 500 zl.

Powrót