dobrowolny charakter sądownictwa

• Autor wątku Autor wątku gothicsheep
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gothicsheep

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Piszę racę licencjacką z zakresu prawa międzynarodowego. W jednej z książek prof. Jana Kolasy znalazłam zapis podstawowymi czynnikami rozwoju prawa międzynarodowego jest dobrowolny charakter sądownictwa międzynarodowego oraz pierwotny charakter podmiotowości państw.

Zaznaczę, ze nie mam wykształcenia prawniczego nie studiuję w ogóle w tym kierunku.

Byłabym wdzięczna gdyby ktoś w prostych słowach wytłumaczył mi te dwa pojecia;] Lubię wiedzieć o czym piszę i chciałabym mieć 100% pewniść, że rozumiem te pojęcia.

Z góry dziękuję za pomoc:)

gothicsheep napisał:
Dzień dobry,

Piszę racę licencjacką z zakresu prawa międzynarodowego. W jednej z książek prof. Jana Kolasy znalazłam zapis podstawowymi czynnikami rozwoju prawa międzynarodowego jest dobrowolny charakter sądownictwa międzynarodowego oraz pierwotny charakter podmiotowości państw.
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś w prostych słowach wytłumaczył mi te dwa pojecia;] Lubię wiedzieć o czym piszę i chciałabym mieć 100% pewniść, że rozumiem te pojęcia.

Ad 1) Państwa podlegają sądom międzynarodowym dlatego, że same się na to zdecydowały. Nie ma - nadrzędnego nad Państwami organu, który mógłby je zmusić do poddania się jurysdykcji.

Ad 2) Państwa mają podmiotowość prawną, bo tak. A nie dlatego, że ktoś im ją przyznał.

Powrót