S
syra1234
Witam mam następujący problem, jestem w tym kompletnie zielony. Nie wiem czy muszę rozliczać PIT w tym roku. Sytuacja jest taka, że w marcu 2021 sprzedałem znajomym walutę premium którą sam zdobyłem w grze ponieważ sam kończyłem już grać i nie była mi dłużej potrzebna. Z tego co wyczytałem to regulamin gry nie zabrania handlu ową walutą, jedynie nie można się reklamować w samej grze. Zarobiłem na owej walucie 7056zł, była to sprzedaż sporadyczna, nie robię tego codziennie i nie mam zamiaru w ten sposób zarabiać. Przez cały 2021 rok nie pracowałem, byłem na utrzymaniu rodziców i to był mój jedyny dochód w tamtym roku. W związku z tym że nie pracowałem nie dostałem żadnego pit-11 a kwota która zarobiłem mieści się w kwocie wolnej od podatku, czy w takim przypadku muszę składać PIT w tym roku? Jeśli tak to jak powinienem to zrobić? Który druk powinienem wybrać i w którym miejscu umieścić ten dochód? Czy będę musiał uzupełniać coś jeszcze czy we wszystkich składkach itp. mam wpisać 0zł lub zostawić puste skoro ich nie płaciłem. Czy US będzie sprawdzał źródło dochodu czy przy takiej kwocie się tym nie zajmują? Nie mam żadnego dowodu sprzedaży prócz potwierdzenia przelewu na konto bankowe. Proszę o pilną pomoc, nie zostało wiele czasu a nie chcę mieć z tego powodu problemów. Próbowałem skontaktować się z US ale nie mogę się dodzwonić od kilku dni.