Dochodzenie art 281 kk 1

• Autor wątku Autor wątku Mateuszw96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateuszw96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dochodzenie art 286 kk 1

Witam, mam problem i nie wiem co robić, dnia 5 marca usiłowałem sprzedać przez internet przedmiot wirutalny za kwotę 330 zł. Niestety popełniłem największy błąd w moim życiu poraz pierwszy mianowicie tego przedmiotu nie wysłałem, kupujący zgłosił w banku transakcję jako nieautoryzowaną lecz 2 dni temu dostałem list od prokuratury, że do prokuratury wpłynęło zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu oszustwa i aktualnie prokurator zablokował tą kwotę na koncie oraz wszczął dochodzenie. Czy jeżeli oddam w trakcie dochodzenia pieniądze kupującemu to może zostać ono umorzone czy jeżeli już doszło do oszustwa nie można nic zrobić?

Ostatnia edycja:
Tak, zwrot pieniędzy może mieć istotny wpływ na lody postępowania. Z całą pewnością będzie miało na postępowanie sądowe (gdyby jednak do tego doszło), gdyż wtedy na podstawie art. 295 k.k. sąd może nawet odstąpić od wymierzenia kary.
Oczywiście zakładam, że chodzi o art. 286 na co wskazuje opis, a nie 281 jak tytuł tematu.

Pasqud napisał:
Tak, zwrot pieniędzy może mieć istotny wpływ na lody postępowania. Z całą pewnością będzie miało na postępowanie sądowe (gdyby jednak do tego doszło), gdyż wtedy na podstawie art. 295 k.k. sąd może nawet odstąpić od wymierzenia kary.
Oczywiście zakładam, że chodzi o art. 286 na co wskazuje opis, a nie 281 jak tytuł tematu.
Tak 286, czyli rozumiem, że nie ma co liczyć na umorzenie dochodzenia przez prokuratora gdy takowe jest już w toku? I z jakiego powodu może nie dojść do postępowania sądowego tak jak Pan napisał? I pytanie z innej beczki czy jest w ogóle możliwość wycofania takiego zawiadomienia o podejrzeniu oszustwa jeżeli jest ono na etapie dochodzenia?

Ostatnia edycja:
W praktyce szanse na umorzenie postępowania są duże. Szczególnie jeżeli doszło do naprawienia szkody.

Powrót