dochodzenie praw od członka zarządu

• Autor wątku Autor wątku darrcco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darrcco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałbym pociągnąć do odpowiedzialności członka zarządu spółki z o.o. Moja firma podpisała umowę handlową z inną spółką. Okazało się że handlowiec nie sprawdził w KRS że konieczna jest reprezentacja dwuosobowa. Umowę podpisał jeden członek zarządu a my dostarczyliśmy towary i wystawiliśmy fakturę. Okazało się, że właściciele odwołali wspomnianego członka zarządu i nie biorą odpowiedzialności za czynności, które dokonał. Spółka odmawia zapłaty, a my nie mamy podstaw do egzekucji należności, ponieważ umowa była podpisana niezgodnie ze statusem. Chcielibyśmy pociągnąć do odpowiedzialności bezpośrednio w/w byłego członka zarządu, który podpisał umowę. Po pierwsze: nie wiem na jakiej podstawie możemy podciągnąć go do odpowiedzialności, po drugie: czy jest to w ogóle możliwe? chciałbym wysłać do niego wezwanie do zapłaty, jednak chciałbym powołać na konkretne przepisy prawa, czy możecie mi pomóc w zdefiniowaniu tych przepisów oraz doradźcie mi co można w tej sytuacji zrobić, żeby odzyskać pieniądze. dodam, że towar został dostarczony do spółki, a fakturę podpisał jej pracownik [prawdopodobnie bez specjalnego upoważnienia]. z niecierpliwością czekam na pomoc.

Ale zostawmy członka zarządu na później - skoro tamta firma dostała towar to albo musi za niego zapłacić, albo go zwrócić (bo nie ma do niego prawa). Więc może na początek wezwanie do wydania rzeczy od tamtej spółki.

Dziękuję!!! faktycznie masz rację przecież nie mają praw do rzeczy które nie należą do nich. Wystąpię do nich z wezwaniem o zwrot towaru. Nie zmienia to jednak faktu że nasz dłużnik ma bardzo zły stosunek do swojego byłego członka zarządu i są bardzo zdeterminowani w tym aby wyprzeć się wszystkich jego czynności, więc chyba nie obejdzie się bez pociągnięcia go do odpowiedzialności.

Powrót