D
darrcco
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Chciałbym pociągnąć do odpowiedzialności członka zarządu spółki z o.o. Moja firma podpisała umowę handlową z inną spółką. Okazało się że handlowiec nie sprawdził w KRS że konieczna jest reprezentacja dwuosobowa. Umowę podpisał jeden członek zarządu a my dostarczyliśmy towary i wystawiliśmy fakturę. Okazało się, że właściciele odwołali wspomnianego członka zarządu i nie biorą odpowiedzialności za czynności, które dokonał. Spółka odmawia zapłaty, a my nie mamy podstaw do egzekucji należności, ponieważ umowa była podpisana niezgodnie ze statusem. Chcielibyśmy pociągnąć do odpowiedzialności bezpośrednio w/w byłego członka zarządu, który podpisał umowę. Po pierwsze: nie wiem na jakiej podstawie możemy podciągnąć go do odpowiedzialności, po drugie: czy jest to w ogóle możliwe? chciałbym wysłać do niego wezwanie do zapłaty, jednak chciałbym powołać na konkretne przepisy prawa, czy możecie mi pomóc w zdefiniowaniu tych przepisów oraz doradźcie mi co można w tej sytuacji zrobić, żeby odzyskać pieniądze. dodam, że towar został dostarczony do spółki, a fakturę podpisał jej pracownik [prawdopodobnie bez specjalnego upoważnienia]. z niecierpliwością czekam na pomoc.