Dochodzenie roszczeń z tytułu rękojmi za wady ukryte na podstawie decyzji PINB

• Autor wątku Autor wątku BobBudowniczy2026
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BobBudowniczy2026

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Potrzebuję pomocy przy analizie decyzji wydanej przez PINB w kontekście przyszłej sprzedaży mojego mieszkania i ewentualnych roszczeń z tytułu samowoli budowlanej przeprowadzonej przez sąsiadkę.

PINB wydał decyzję końcową odnośnie przeprowadzonych prac w budynku mieszkalnym. Potwierdził samowolę budowlaną i wydał decyzję : zaniechanie dalszych prac budowlanych w danym lokalu. Nie ma przesłanek do przywrócenia do stanu pierwotnego.

Co wzbudza wątpliwości w kontekście bezpieczeństwa budynku i ewentualnych roszczeń z tytułu rękojmi za wady ukryte od przyszłego nabywcy mojego mieszkania?
1. W decyzji czytamy: Podczas kontroli przedłożone zostało opracowanie techniczne sporządzone przez osoby z uprawnieniami budowlanymi, dotyczące wykonanych i planowanych robót w lokalu.
Opracowanie to nie jest i nie było dołączone do akt. Ja nie mogłem się z nim zapoznać.
2. PINB nałożył obowiązek dostarczenia ekspertyzy technicznej wykonanych robót. W ocenie autora ekspertyzy (osoba z uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami budowlanymi bez ograniczeń w specjalności konstrukcyjno-budowlanej oraz będąca członkiem izby inżynierów budownictwa) wykonane otwory w ścianie zewnętrznej nie spowodowały naruszenia konstrukcji nośnej ścian i stropów, stan tych elementów określa się jako dobry, nie zostały przekroczone stany graniczne nośności i użytkowania konstrukcji oraz brak jest zagrożeń dla bezpieczeństwa konstrukcji i bezpieczeństwa użytkowania.
Została wybita dziura w ścianie, gdzie nie było okien i zamontowane zostało okno balkonowe bez nadproży. Po 2 miesiącach pojawiło się nadproże. Inne okna zostały powiększone. Sama ekspertyza nie ma wyliczeń statycznych. Można jedynie przeczytać : nowe nadproże wykonano zgodnie ze sztuką budowlaną.
3. Na moje uwagi co do braku obliczeń, szkicu technicznego nadproży, braku danych dotyczących głębokości oparcia nadproży na murze, braku informacji co do zastosowanych materiałów i kolejności prac czytamy : "Zgodnie z zasadami wiedzy technicznej nadproże powinno być osadzone w ścianie przed wykonaniem otworu i zamontowaniem w nim drzwi. Nie mniej jednak w dniu kontroli tutejszy organ nie stwierdził widocznych uszkodzeń budynku, mogących świadczyć o naruszeniu jego konstrukcji i potwierdziła to również przedłożona ekspertyza techniczna, sporządzona przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia budowlane, odpowiedzialną za zakres i zawartość tego opracowania."
4. Dalej czytamy : "Organ nadzoru budowlanego nie jest organem właściwym do wyrażenia zgody na dalsze prowadzenie robót budowlanych zamierzonych przez inwestora, gdyż taką zgodę organ nadzoru budowlanego może wydać tylko w sytuacji, gdy inwestor legitymuje się pozwoleniem na budowę, a od warunków tego pozwolenia w sposób istotny odstąpił. Dalsze prace budowlane mogą być wykonywane na podstawie zgłoszenia dokonanego do Starosty lub decyzji o pozwoleniu na budowę wydanej przez Starostę, w zależności od rodzaju i zakresu planowanych robót."
Inwestorka nie ma zgody wspólnoty (4 mieszkania).

Mój zegar na odwołanie tyka.

Czy taka decyzja zabezpiecza mnie w przypadku sprzedaży mieszkania i roszczeń od kupującego oraz sam budynek? Kwestia ubezpieczenia samego budynku i ewentualnych roszczeń z tytułu możliwych uszkodzeń konstrukcyjnych.

Pozdrawiam i liczę na porady w tych kwestiach.

Powrót